Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Kada Delić Selimović učesnica Evropske konferencije lidera

Preuzmite sliku

Specijalna olimpijada Crne Gore je u periodu od 19. – 22. oktobra ove godine, u hotelu “Splendid” u Budvi bila domaćin “Evropske konferencije lidera” koju je organizovala Specijalna olimpijada Evropa/Azija, na kojoj je učešće uzelo preko 120 učesnika iz blizu 50 euroazijskih zemalja.

Na konferenciji je učestvovala i Kada Delić Selimović, kao predstavnica Specijalne olimpijade BiH.

Prvog dana održavanja Konferencije prisutnima su se obratili predstavnik Ministarstva sporta Crne Gore, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori kao i predstavnici UNICEF-a u Crnoj Gori, David Evangelista predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Euroaziju, predsjednik SO CG Aleksandar Vuksanović i mnogi drugi.

  • Govorilo se o strateškim ciljevima Specijalne olmpijade Evrope/Aziije i njenih članica. Prezentovani su različiti programi i aktivnosti Specijalne olimpijjade koji se odnose na sport, zdravstvo, evropske projekte, inkluzivne programe, programe za roditelje, programe za djecu od 2 – 7 godina, pripremu za Ljetne olimpijske igre “Abu Dhabi 2019” i dr.

    „Kao predstavnica Specijalne olimpijade BiH učestvovala sam u panel diskusiji ´Zdravstveni programi sportista sa poteškoćama u razvoju´ koju su pripremili Bjoerne Koehler i Ilse Hemmelmayer, gdje sam istakla dosadašnje aktivnosti koje smo sprovodili u BiH i saradnji koju imamo sa različitim zdravstvenim institucijama u BIH.“, kazala je direktorica Specijalne olimpijade BiH, Kada Delić Selimović.

  • Prvog dana Konferencije dodijeljena su i priznanja specijanim olimpijadama za uspješan dugogodišnji rad, gdje je Specijalna olimpijada BiH nagrađena za svoj dvadesetogodišnji rad. Uz ovo priznanje svaka zemlja dobila je i priznanje od Svjetske specijalne olimpijade, koja ove godine proslavlja svoju jubilarnu 50. godišnjicu.

    Kao globalni Ambasador Special Olympicsa sa učesnicima Konferencije družio se i Vanja Grbić, nekadašnji najbolji odbojkaš svijeta, koji danas radi na inkluzivnim programima, pogotovo u odbojci. Njegov počasni gost bio je i proslavljeni odbojkaš Igor Vusurović, koji su zajedno sa sportistima SO Crne Gore i učesnicima Konferencije održali zajednički odbojkaški trening.

    „Ovom prilikom se najisrekenije zelim zahvaliti prije svega tehničkim organizatorima SO Crna Gora, predsjedniku Aleksandru Vuksanoviću i nacionalnom direktoru Ivanu Radoviću, koji su učinili sve da ova Evropska konferencija lidera bude na najvećem nivou.“, za kraj je kazala Delić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: