Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Chimaev održao govor koji je obišao svijet: ‘Kršćani, muslimani, židovi, držite se zajedno!‘

Preuzmite sliku

Popularno

Veliku, zapravo najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri upisao je Khamzat Chimaev na UFC 294 eventu u Abu Dhabiju.

Neporaženi Čečen sačuvao je svoju neporaženost i nakon borbe protiv Kamarua Usmana, bivšeg prvaka UFC-ove velter kategorije, prenosi Fightsite.

Chimaev je na kraju ipak zasluženo slavio, a do pobjede je došao većinskom odlukom sudaca (29-27 x2, 28-28). Odradio je Khamzat dobar nastup, ali najviše je oduševio govorom koji je održao nakon meča. Chimaev je iskoristio priliku da se obrati svijetu i pritom je pozvao na mir.

‘‘Ljudi, znate što se trenutno događa u svijetu. Nisam bio sretan jer se ove sedmice moram boriti u kavezu dok gledam kako djeca umiru. Nebitno gdje u svijetu: u Ukrajini, Siriji, Afganistanu, Palestini, SAD-u, nije bitno gdje se događa. Kad djeca ginu, teško je. Volim djecu, a kući me čeka dječak star tri mjeseca.‘‘, započeo je Khamzat dirljiv govor, a potom je nastavio.

‘‘Kad neko pogine/umre, ne znam što bih rekao. Muslimani, kršćani, židovi, nije bitno što ste. Molim vas, ljudi, držite se zajedno. Dopustite nam da živimo na ovom svijetu i dopustite nam da budemo sretni. Hvala vam!‘‘, dodao je Chimaev.

Khamzat je silno pogođen stanjem u pojasu Gaze i situacijom između Palestine i Izraela. Dok mnogi zauzimaju strane u vezi tog sukoba, Chimaev nas je podsjetio kako se radi o ljudskim životima i da je mir zapravo najbitniji u cijeloj toj priči. Bila je to uistinu lijepa poruka, a mnogi su njegov govor označili najboljim ‘‘octagon interviewom‘‘ u historiji UFC-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje