Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cerić, Zadro i Sadiković brane boje BiH u Tokiju

Preuzmite sliku

Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u judou, koje će se od 25. do 31. avgusta održati u Tokiju, boje BiH će braniti Larisa Cerić, Petar Zadro i Harun Sadiković.

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi su najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke. Na svjetskoj rang listi najboljih judašica svijeta, Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u u Bakuu, 28-godišnja Travničaka, članica Judo kluba “Nippon” iz Sarajeva, osvojila je bronzano odličje.

Član Judo kluba “Borsa” iz Mostara Petar Zadro nastupit će u kategorji do 66 kg u kojoj su prijavljena 92 takmičara, dok će se u najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković, također član Judo kluba “Nippon”, boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca.

Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja.

Pored borbi za odličja, ovogodišenje Svjetsko prvenstvo imat će dodatnu olimpijsku notu, jer će se učesnici boriti i za kvalifikacone bodove za nastup na Olimpijskim igrama 2020. Istovremeno takmičari će imati priliku da se privikavaju na dvoranu, vremensku razliku i ostale uslove koji će biti tokom olimpijade. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje