Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Armin Mujkanović pobjednik grupe 1 u FIA CEZ šampionatu na trci u Albaniji

Preuzmite sliku

Popularno

Ovoga vikenda u Albaniji je vožena šesta trka FIA CEZ šampionata u brdskim trkama. Jedan od najmasovnijih međunarodnih šampionata je gostovao na stazi Kruja.

Iako je ovo trebao biti jedan uobičajeni dvodnevni takmičarski vikend, zbog meteoalarma i opasnosti od jakog olujnog nevremena, sav program je smješten u subotu pa su vozači imali samo jedan trening i dvije vožnje trke. Takav splet okolnosti je bio pravi hendikep za sve one koji su vozili ovu stazu prvi put, a staza duga 3,8 kilometara ne prašta greške zbog svoje specifične konfiguracije.

Armin Mujkanović je ovoga vikenda nastupao u okviru FIA CEZ šampionata u kojem drži veoma dobru treću poziciju sa svega nekoliko poena iza vodećeg u grupi 1, Švajcarca Ronnieja Bratschija. Plan za ovu trku je bio završiti među najboljih pet u grupi i osvojiti vrijedne poene koji će pomoći u nastavku šampionata koji je Mujkanovićeva primarna meta.

U specifičnim uslovima na kakve nije navikao, Mujkanović je odvezao dvije odlične vožnje i ostvario ogromnu evoluciju vremena u odnosu na prvi i jedni trening. Iako je staza krila svoje opasnosti, Mujkanović je bio spreman i na to pa je iskusno dovezao svoju Integru Type R do cilja i čak uspio slaviti drugu pobjedu ove godine u CEZ šampionatu, a treću u karijeri nakon slavlja na Avali prošle godine. Mujkanović je ovom pobjedom preuzeo vodeću poziciju u grupi 1 što ga stavlja u odličnu poziciju za nastavak sezone.

„Ne znam koliko sam u stanju odmah dati neki smislen komentar. Ovo je bilo jako intenzivno i zanimljivo. Na stazi sam imao susret i sa kamenjem što nikako nije ugodno kada postižete ovako velike brzine, a sve to na ovako uskoj stazi. Došao sam s namjerom da osvojim poene, ali sam na kraju osvojio pobjedu i prešao u vodstvo u grupi. Teško je išta više reći, nisam mogao poželjeti bolji vikend. Zadovoljan sam i vremenom, mislim da smo bili na visini zadatka još jednom, sada kada sam riješio probleme koji su me mučili u Splitu. Dobro se pozicioniram za CEZ šampionat i mislim da pametnim pristupom mogu do vrhunskog rezultata. Odluka da se prebacimo isključivo na CEZ šampionat je očito bila prava“, zaključio je Mujkanović nakon trke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje