Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka nakon 11. mjesta u Madridu: Nema izgovora, mora se nastaviti raditi i vratiti gdje mi je i mjesto

Preuzmite sliku

Popularno

Bosanskohercegovački srednjeprugaš Amel Tuka (32,5 godine) nastupio je večeras na Srebrenom mitingu Svjetske atletske kontinentalne turneje u Madridu, na kojem je s vremenom 1:47.83 osvojio 11. mjesto u trci na 800 metara.

Pobijedio je Francuz Gabriel Tual s vremenom 1:44.46, drugi Kenijac Cornelius Tuwei s najboljim rezultatom sezone 1:44.70, a treći Španac Adrian Ben, također s najboljim vremenom sezone- 1:44.72. Četvrti Tom Dadriga iz Ugande ostvario je najbolje lično vrijeme- 1:44.74.

Bila je to i zadnja disciplina  mitinga u Madridu, na kojem je Tuka u prethodna dva nastupa pobjeđivao- 2015. i 2016. godine (1:45.22), a rezultat iz 2015. godine, 1:43.84, ujedno je njegov četvrti najbrži rezultat u karijeri. Lični rekord iznosi fantastičnih 1:42.51, a istrčao ga je upravo 2015. godine u Monte Karlu.

“Period kroz koji prolazim kao profesionalni sportista nije nimalo lagodan! Konkurencija je izuzetno jaka u svijetu atletike gdje svi jurišaju prema što boljim rezultatima i plasmanima na velikim mitinzima. Večeras nije bila moja noć, iako sam čvrsto vjerovao da će biti, da će stvari krenuti da se redaju po planu. Istina je da sam trenirao jako u posljednjem periodu, morao sam jer i dalje me očekuje dosta trka do kraja sezone. Osjećao sam taj umor u nogama, pogotovu posljednih 200m. Ono što me uvijek izdvajalo od drugih je moje stpljenje koje me nikad nije izdalo. Kada sam bio među najboljima bio sam strpljiv, kada stvari nisu išle po planu još više sam vjerovao u stpljenje i čvrstu vjeru u novi bolji dan. Tačno je ostalo mjesec dana do početka Svjetskog prvenstva u atletici, nema izgovora, mora se nastaviti raditi i vratiti se tamo gdje mi je i mjesto, ako Bog da! Hvala vam na velikoj ljubavi i podršci koju mi pružate pogotovu u ovim, ponekad težim, trenucima!” naveo je Tuka.

Tuka je ove sezone najbrže trčao na mitingu u češkom gradu Ostrava, gdje je 27. juna trčao 1:47.30, dok je najbolje ovosezonsko vrijeme u dvorani ostvario u 22. februaru u Madridu, kada je 800 metara istrčao za 1:46.89.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,