Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka danas nastupa u finalnoj trci na 800 metara

Preuzmite sliku

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupit će danas u finalnoj utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tuka će tako imati priliku Bosni i Hercegovini da donese prvu olimpijsku medalju od nezavisnosti. No, konkurencija će biti izuzetno jaka, što pokazuje podatak da Tuka od devet finalista ima najslabiji rezultat u sezoni (1:44,53). No, bh. takmičar pokazao je u polufinalu da može slaviti ispred favorita i sigurno će učiniti sve da još jednom obraduje navijače u domovini.

U finalu je trebalo da nastupi osam takmičara, ali je naknadno uvršten Nigel Amos iz Bocvane koji je u polufinalu pao, ali je njegova žalba uvažena i uvršten je na finalni spisak. On će biti prvi favorit za zlatnu medalju s obzirom na to da je vlasnik najboljeg rezultata sezone (1:42,91) i jedini je od finalista trčao ispod minutu i 43 sekunde u tekućoj sezoni.

Tuka će trčati u drugoj stazi, Amos u devetoj, a osim njih dvojice u finalu će nastupiti Francuz Gabriel Tual, Poljak Patryk Dobek, Kenijac Kipkurul Emmanuel Korir, Amerikanac Clayton Murphy, Kenijac Cherulyot Ferguson Rotich, Španac Adrian Ben i Australac Peter Bol.

Finalna utrka na 800 metara počinje u 14.05 sati po srednjoevropskom vremenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje