Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amel Tuka: “Cilj za Svjetsko prvenstvo je ulazak u finale” (VIDEO)

Preuzmite sliku

U večeras emitovanoj emisiji INTERVIEW20 na BHT1 Amel Tuka, najbrži atletičar svijeta na 800m govorio je o ciljevima na Svjetskom prevenstvu koje se održava u Pekingu ovog mjeseca.

Govoreći o tome Amel Tuka je rekao: „Moji iskreni ciljevi za Svjetsko prvenstvo je ulazak u finale, iako sam ja trenutno najbrži na svijetu, to povlači mali pritisak, malu odgovornost. U svjetskim medijima se povlači moje ime i pitanje oko tog da li ću ja moći da opravdam sve. Ali stvarno, ne opterećujem se time jer Svjetsko prvenstvo je skroz druga priča zato što tu imate kvalifikacije koje morate proći, pa polufinale, pa onda samo dan odmora ako se plasirate imate finale. Tako da tri trke u četiri dana, ali tri trke sa svjetskom klasom stvarno to nije nimalo lahko. Jedino ko razumije sport zna da to uopšte nije lahko. Svi misle da je Amel trenutno najbolji na svijetu, evo nama zlato iz Pekinga, ali to stvarno neće biti nimalo lahko. Ja znam sebe, kao što ste vidjeli moju borbenost u Monacu, u Madridu, znam sebe i jednostavno nadam se samo da ću biti u toj formi u kakvoj sam bio i u Monte Carlu. Ako se budem tako osjećao onda neće biti upitno uopšte ta medalja.

Na pitanje urednice Sanela Prašović Gadžo o tome koliko mu je značilo i to što je praktično i država dobila svoju promociju kroz posljednju pobjedu u Monacu kao i kroz one prethodne pobjede i koliko je država do sad učinila za njega, Amel Tuka je odgovorio:

Kada nešto iskreno volite onda gledate to bez ikakvog interesa i bez da vam naprimjer neko uzvrati to. To je jednostavno ta iskrena ljubav prema mojoj domovini koju ja stvarno i iskreno volim. Teško je to i opisati. Jednostavno ja sam tu rođen i odrastao, svoje prve korake sam tu uradio, svi su moji tu i roditelji su me učili da volim svoju zemlju, ali nažalost stanje je takvo kakvo jeste kod nas, gdje ljudi koji su tu nemaju baš nekog sluha za nas, pogotovo za individualni sport, jer poprilično kolektivni sportovi ekipni imaju svoje sponzore, tako da je njima dosta lakše, ali mi stvarno nemamo tu podršku. To se svodi na lokalne zajednice, opštine i malo nešto Kantona. Da se tu povede malo računa, da se samo ti zakoni malo poprave i usvoje, mislim da bi naš sport procvjetao u svakom segmentu i svim granama bi postizali puno bolje rezultate nego do sada.

U emisiji INTERVIEW20 Amel Tuka je rekao tko mu je sve iz vrha države čestitao na ovoj sjajnoj pobjedi u Monacu:

Dobio sam od svog Olimpijskog komiteta čestitku, dobio sam čestitku od podpredsjednice Federacije, ako se ne varam koja je stigla na Atletski savez i koju su mi uručili, također od ministra sporta Kantona Sarajevo, od predsjedavajućeg Parlamenta… Evo samo primjer, naše susjedne zemlje Hrvatska, Srbija, to me baš prijatno iznenadilo kada su mi rekle kolege koji ostvaruju rezultate da među prvim ljudima koji čestitaju tim sportistima su predsjednici država. Imati tu čast da vas predsjednik države nazove i čestita vam, to je nešto posebno.

Na pitanje urednice Sanela Prašović Gadžo da li ga je i jedan od tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ako ne nazvao onda čestitao, Tuka je odgovorio:

Mene niko nije nazvao, nije me lično kontaktirao. Iskreno ne znam da li je kontaktirao nekog u mom savezu, ali Vam kažem, ipak ko god vodi smatram ga za predsjednika države i prvog čovjeka u državi. I ako ja poštujem svoju državu, cijenim, cijenim i tog čovjeka. I mislim da taj čovjek treba da cijeni, hajdemo reći malo niže od sebe. Mene je oduševilo kada sam čuo to za susjednu državu, Srbiju, Hrvatsku da predsjednici urade tako nešto. To je za njih sitnica, a za sportiste je nešto stvarno veliko. Baš iz tog razloga što volimo svoju zemlju i što je predstavljamo i promovišemo u najljepšem svjetlu mislim da to za njih ne bi trebao biti problem. A možda nemaju kredita na telefonu pa ne mogu nazvati.

Na upit urednice Sanele Prašović Gadžo šta bi mladima koji se odluče za atletiku rekao šta im je najbitnije, na što da obrate pažnju, Amel Tuka je odgovorio:

Teško je to sada, ima tu jedan drugi problem, a to je edukacija naših trenera. U Bosni i Hercegovini stvarno ima dosta talenata i znam evo gledam po treninzima mojih kolega iz kluba i drugih atletičara širom BiH i kada se priča o tim treninzima i sami trenizi pokazuju taj talenat. Ali jednostavno fali taj dio edukacije trenera. Ne kažem ja da oni nemaju to, oni to imaju, ali do jednog određenog nivoa gdje dje mogu napraviti naprimjer neke prosječne rezultate, ali fali taj stepen više da se napravi vrh. Ukoliko žele naravno. Znam po svom treneru u Italiji, oni imaju često seminare širom Evrope i sastaju se. Evo vezano konkretno za disciplinu 800 m srednje pruge, šta god novo da se desi u svijetu, šta god nešto novo da se otkrije što se tiče samog treninga, pravi se seminar u Evropi i svi treneri širom svijeta dolaze na taj seminar i samim tim se edukuju. Baš iz tog razloga što nema naših ljudi, to je taj problem. I komunikacija između njih. Zato što sam tu u Italiji znam, mog trenera zovu mnogi treneri širom Italije, pitaju ga za savjete. A kod naših trenera toga nema, nema te razmjene informacija. Kada bi i oni samo taj dio poveli, da između sebe više iskoriste, naprimjer svi treneri u Bosni i Hercegovini srednjih pruga da bukvalno kažem iskoriste mene pozitivno, da iskoriste mog trenera. Moj trener ima namjeru da dođe u septembru u BiH kod mene da organizujemo seminar, on piše jednu knjigu o srednjim prugama i jednostavno da prenese na naše trenere taj neki globalni pristup toj disciplini 800m – 1500m i da naši treneri vide. Iskreno evo znam po sebi, dok sam bio u Bosni puno sam trenirao stvarno, a ti rezultati nisu bili onako shodno tim treninzima, dok u Italiji dosta treniram, ne znam da li će to zvučati malo čudno, treniram dosta opuštenije i lakše, a rezultati dolaze. To je ta stvar što je najvažnije poredati sistem treninga i moj trener vrhunski stručnjak to zna i on to poreda sve kako treba. Na svaki trening dolazim nasmijan iako se tu radi jako i u nekim trenucima dolazi do napora i bola, ali ja svaki dan opet jedva čekam na trening. To je ključ da se sve spoji u jedan klupko i kako bi se onda napravili ti vrhunski rezultati.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje