Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aero klub Tuzla: Pojedinačni i ekipni šampioni BiH

Preuzmite sliku

U Prijedoru je u subotu 22. augusta održano tradicionalno takmičenje pilota u preciznom slijetanju jedrilicom tipa Blanik, pod nazivom “15. Blanik kup Prijedor 2020.”

Riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “Blanik L-13“, koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja bio je da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosilo je kaznene poene.

Ukupni pobjednik takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji je pilot Aero kluba Tuzla, Ćazim Čamdžić, vice šampion BiH je Dario Knežević dok su ekipe Aero kluba Tuzla ostvarile značajan rezultat, kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.

Na takmičenju koje je bilo otvorenog karaktera učestvovalo je 23 pilota iz Srbije i BiH, jer ostali takmičari iz regiona nisu mogli doći zbog restrikcija prouzrokovanih pandemijom COVID-19.

Takmičenje se bodovalo i za prvenstvo BiH, Federacije BiH i RS. Piloti Aero kluba Tuzla, u ekipnoj konkurenciji u otvorenoj konkurenciji, postali su šampioni
naše države (Meho Emkić i Dario Knežević), dok je druga ekipa Aero klub Tuzla, u sastavu Amar Hasanović i Maida Emkić, zauzela treće mjesto.

“Veoma važno je naglasiti da je naša druga ekipa ujedno bila i najmlađa ekipa na cjelokupnom takmičenju što predstavlja potvrdu uspješnosti rada Škole letenja Aero kluba Tuzla. Oboje mladih pilota su studenti Univerziteta u Tuzli, Maida – jedina takmičarka, je apsolventica Fakulteta elektrotehnike, dok je Amar
brucoš Medicinskom fakulteta u Tuzli. I pored značajnog umanjenja letačkih aktivnosti i trenažnog procesa, uzrokovanog širenjem pandemije COVID-19, Aero klub Tuzla se u naš grad vratio sa 3 pehara i 10 medalja. Aero klub Tuzla, koristi i ovu priliku da se zahvali svim kolegama iz Aero kluba Prijedor na čelu sa instrukorom letenja Ljubišom Aramandom na profesionalnosti, gostoprimstvu i visokom stepenu poštivanja sigurnosti letenja” – navodi se u saopćenju.

Da koncept volonterizma i društveno korisnog rada još uvijek postoji u Bosni i Hercegovini i da se nije sve svelo samo na puki interes to najbolje pokazuje i dokazuje Aero klub Tuzla!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje