Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olimpijski komitet BiH brzo reagovao: Amel Tuka zaslužio olimpijsku stipendiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić naglasio je da je naš srednjoprugaš Amel Tuka, vlasnik prve istorijske medalje za BiH izborene na SP dobio olimpijsku stipendiju Međunarodnog olimpijskog komiteta, piše Oslobođenje.

Zahtjev MOK-u

– Amel Tuka je u posljednjih mjesec i pol ostvario niz fantastičnih uspjeha. Odmah nakon Amelovog prvog sjajnog rezultata, mi smo u OKBiH reagirali, pokrenuvši nužne aktivnosti kako bi mu se obezbijedila olimpijska stipendija. Uputili smo zahtjev MOK-u jer se Amel Tuka nije nalazio na spisku potencijalnih dobitnika stipendije, rekao je Kvesić i nastavio:

– Olimpijska stipendija će mu dobro doći za izdatke putovanja i pripreme za nastup na Olimpijadi naredne godine. OKBiH je promptno radio. Naša komunikacija sa MOK-om bila je neprestana. Također smo se, mi, članovi Predsjedništva OKBiH, susreli sa Amelom Tukom prije njegovog odlaska u SP u Peking. Znali smo da će dobiti olimpijsku stipendiju od MOK-a. Obavijestili smo ga o tome, rekavši mu da će to biti najkasnije do septembra. Amel Tuka je skroman sportaš i on je tu novost primio sa velikim zadovoljstvom.

Predsjednik OKBiH Marijan Kvesić je rekao da je krovna organizacija bh. sporta uspjela, djelujući u teškim okolnostima, obezbijediti znatna sredstava za naše sportiste putem različitih projekata i partnerstava, prenosi Oslobođenje.

Stav prema sportu

– OKBiH je ove godine izdvojio sumu od 400.000 KM koje je usmjerio za potrebe naših sportista. Što se tiče Amela Tuke, imajući u vidu njegove fantastične rezultate, uvjeren sam da će on uživati u olimpijskoj stipendiji koju će dobiti nakon završetka Igara 2016. Ovo osvajanje bronze Amela Tuke na SP-u u Pekingu je povijesni rezultat za bh. atletiku. OKBiH će Tuku sukladno mogućnostima nastaviti podržavati. Osim toga, dva zlata koja je osvojila kadetska košarkaška reprezentacija BiH, kao i uspjesi naše nogometne i rukometne selekcije, mnogo znače za sve nas i mijenjaju generalno stav prema sportu u BiH. Kvesić je još dodao da je zadovoljan nedavnim razgovorima u Predsjedništvu BiH tokom prijema upriličenog za bh. kadetsku košarkašku reprezentaciju. On je dodao da odsad očekuje osiguranje primjerenijih sredstava iz proračuna za bh. sport u 2016. godini. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,