Ponedjeljak, 1. Jula 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA je danas predstavila novi format Lige prvaka, evo kako će izgledati

Preuzmite sliku

Liga prvaka kakvu poznajemo igrat će se još samo do kraja ove sezone. Najesen kreće novi format, koji je UEFA predstavila danas na svojoj službenoj stranici. Kao glavni razlog promjene formata UEFA navodi rastuću popularnost fudbala te tendenciju da se sport mijenja, prenosi Index.hr.

“UEFA je pokazala predanost temeljnim vrijednostima sporta i obranila principe otvorenih natjecanja. Kvalifikacija za veliko takmičenje, utemeljena na sportskom uspjehu, temeljna je vrijednost takmičenja. Također, tu je i sportska solidarnost, koja krasi evropski sportski model”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Od jeseni po 36 klubova u svim takmičenjima

Osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom takmičenju Lige prvaka učestvovale 32 ekipe. Od sljedeće će sezone ući još četiri ekipe. Dakle, 36 ekipa učestvovat će u takmičenju i neće biti podijeljene u grupe već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka ekipa igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će ekipe biti podijeljene u četiri jakosne grupe te će svaka ekipa igrati s po dvije ekipe iz svake jakosne grupe – po jednu utakmicu kući i jednu u gostima.

Kvalifikacije za Ligu prvaka bit će otvorene, ovisno o plasmanu kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima.

– Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e

– Druga ekipa bit će prvak svoje države koji će ući u Ligu prvaka putem Champions Patha. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet

– Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka.

Kako se ekipe mogu plasirati u knock-out fazu?

Sistem bodovanja se ne mijenja. Ostaju tri boda za pobjedu i jedan za remi. Kako sve ekipe učestvuju u ligi, prvih osam plasira se direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije skupine – nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Evropa liga i Konferencijska liga također se mijenjaju

Evropa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina natjecanja igrat će po 36 ekipe.

Promjene u rasporedu

Liga prvaka i Evropa liga igrat će se od septembra do janura u prvoj fazi, dok će se Konferencijska liga igrati od septembra do decembra. Liga prvaka igrat će se standardno utorkom i srijedom, a Evropa liga i Konferencijska igrat će se četvrtkom.

Izuzetak će biti ekskluzivni sedmični. U ekskluzivnoj sedmici Lige prvaka igrat će se Liga prvaka utorkom, srijedom i četvrtkom, a u ekskluzivnoj sedmici Evropa lige igrat će se Europa liga srijedom i četvrtkom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje