Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krovna kuća evropskog nogometa kaznila FK Borac

Preuzmite sliku

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) kaznila je Fudbalski klub Borac Banja Luka zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova dovršilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temelju novih UEFA pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

FK Borac se nalazi među 11 klubova koje je UEFA kaznila, a među njima neki klubovi su izbačeni iz Evrope, dok su neki klubovi dobili uvjetnu kaznu i bit će pod posebnom prismotrom u narednom periodu i tek u slučaju ponavljanja grešaka, kazna će im biti važeća.

Uz Borac, kažnjeni su: Aris Thessaloniki FC (Grčka), FC Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunija), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turska), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenija), NK Osijek (Hrvatska), HNK Rijeka (Hrvatska) i Valmiera FC (Litvanija).

Borac će zbog prekršaja morati da plati 10.000 eura kazne. Međutim, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendovani na probni rok, odnosno neće se uvažiti ukoliko klubovi ispune zahtjeve.

Za CFR Cluj i NK Osijek isključenje je suspendovano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune finansijske obaveze u naredne dvije sezone.

Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendovano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune obaveze u narednoj sezoni.

* Napomena: Ova vijest je izmijenjena 13.3.2023. godine nakon analize Raskrinkavanja. Promijenjan je tvrdnja da je Borac izbačen iz Evrope, što se na kraju ispostavilo kao netačno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje