Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sa lica mjesta: “Ovako u Brazilu vide zastavu Bosne i Hercegovine” (FOTO)

Preuzmite sliku

Iz Brazila nam se javio čitatelj koji je u namjeri da kupi loptu za uspomenu, postao ogorčen jer na njoj nije bilo Bosne i Hercegovine onakve u kakvoj trenutno živi.

– U pitanju je lopta za poklone i suvenire, krenuo sam da je kupim, ali na svu sreću ugledao sam nešto što me u momentu jako iznenadilo, na loptama ima naziv naše države ali ne i zastava. Na lopti se nalazi zastava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine koja je bila u sastavu Jugoslavije, ni traga od naših, plavo žutih boja, za tuzlanski.ba utiske iz Brazila prenosi čitatelj, koji dodaje da je ovo velika sramota FIFA-e jer se ovakve lopte nalaze na svakom koraku i ljudi ih masovno kupuju.

  • fif-lopta-sramota1
  • Podsjećamo, Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina (SR BiH) je bila jedna od šest republika u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.Postojala je od 25. novembra 1943. godine do 1. marta1992. godine.Oba datuma se danas slave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Prvi kao Dan državnosti, a drugi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

    Nezavisnost je stekla u aprilu 1992. godine, kada joj je naziv promjenjen u Republika Bosna i Hercegovina. Po proglašenju nezavisnosti, u njoj je izbio rat, koji je trajao do 1995. godine, kada je potpisivanjem Daytonskog sporazuma stvorena nova Bosna i Hercegovina.

    Današnja zastava BiH je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje