Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rozi kartoni koristit će se na nogometnom prvenstvu već ovog ljeta, a evo šta on znači

Preuzmite sliku

Suci na predstojećoj Copa Americi imat će novi alat u svom arsenalu – rozi karton. To inovativno pravilo, koje je implementiralo južnoameričko nogometno tijelo CONMEBOL, omogućuje timovima da naprave dodatnu zamjenu u toku utakmica u slučaju sumnji na povrede glave i potres mozga.

Rozi karton označava ovlaštenje za tu dodatnu zamjenu. Ako igrač pretrpi sumnju na povredu glave, sudac ili četvrti sudac bit će obaviješteni, što će ih potaknuti da pokažu rozi karton.

“Odbor CONMEBOL-a za takmičenja i operacije najavio je da će se pet zamjena po momčadi koje odobravaju propisi proširiti na potencijalno šestu zamjenu kako bi se brinulo o zdravlju nogometaša. To je dodatna zamjena u slučaju sumnje na povredu glave i potres mozga. Da bi se to postiglo, mora se obavijestiti glavni sudac ili četvrti sudac, a koristit će se rozi karton.”

Nakon što se napravi zamjena zbog sumnje na potres mozga, protivničkom timu će također biti omogućena dodatna zamjena prema tom pravilu.

Organizatori turnira potvrdili su da igrači koji su pretrpjeli sumnju na potres mozga neće moći ponovno ući na teren nakon zamjene.

Nakon zamjene igrač će biti odveden u svlačionicu ili medicinsku ustanovu. Timski doktori morat će ispuniti i poslati obrazac medicinskoj komisiji CONMEBOL-a u roku od 24 sata od utakmice, uz opis procjene potresa mozga bez obzira na to je li igrač zamijenjen ili nije.

Potrebne su promjene

Taj potez CONMEBOL-a dolazi u trenutku kada se svjetske nogometne organizacije suočavaju sa sve većim pritiskom da se pojačaju pravila vezana za ozljede glave i potres mozga.

Uvođenje roza kartona slijedi odluku Međunarodnog odbora nogometnog saveza (IFAB) o odobrenju trajnih zamjena za potres mozga još u ožujku.

Novo pravilo formalno stupa na snagu od 1. jula, ali je IFAB naveo da ga natjecanja koja počinju prije tog datuma mogu primijeniti. To je omogućilo korištenje roza kartona na Copa Americi, koja se održava od 20. juna do 14. jula.

Međutim, IFAB se dosad odupirao potencijalnom uvođenju privremenih zamjena za potres mozga.

U posljednjim godinama također je uveden bijeli karton, koji se rijetko koristi za naglašavanje sportskih gesta i fair playa u igri.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,