Petak, 10. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako teku radovi na Stadionu Tušanj, prve utakmice tek u narednoj godini

Preuzmite sliku

Fudbaleri Slobode i Tuzla Citya još uvijek čekaju na utakmice pred domaćom publikom u Premijer ligi BiH.

Rekonstrukcija glavnog terena Tušnja počela je 7. jula ove godine, rok za završetak radova koji je bio predviđen za kraj augusta uveliko je probijen. Iako je novi rok za realizaciju projekta 10. novembar mnogi opravdano sumnjaju da će sve aktivnosti biti završene do tog datuma, odnosno da će teren biti u potpunosti funkcionalan za odigravanje utakmica.

Kako smo ranije pisali, na samom početku izvođenja radova bila su angažovana svega dva radika pa je bilo i očekivano da prvobitni rok nije ispoštovan.

Nakon što je prvi rok probijen, dinamika radova na terenu je pojačana, a uz veći broj radnika i više angažovane mehanizacije na samom terenu je vidljiv napredak.

Radovi vezani za polaganje  cijevi za drenažu i sistem za navodnjavanje je završen. Trenutno se nasipaju četiri frakcije koje na teren idu prije trave, uz polaganje instalacija za grijanje.

Kao što je slučaj sa drugim terenima na kojima se ugrađuje ista podloga, postoji postupak i aktivnosti koji se moraju u potpunosti ispoštovati da bi teren bio funkcionalan za odigravanje utakmice. Naime, kako praksa nalaže potrebno je da trava ‘odleži’ desetak dana, nakon čega će uslijediti njeno šivanje posebnim mašinama. Tek 15-tak dana nakon šivanja, može se početi sa završnim postupokom valjanja. Upravo zbog navedenog mnogi opravdano sumnjaju da će se na Tušnju igrati utakmice prije proljeća, odnosno početka drugog dijela Premijer lige BiH.

Uporedo sa radovima na glavnom terenu prije nekoliko dana počela je i priprema terena za proširenje parking prostora koji se nalazi ispred ulaza u Gradski stadion Tušanj, za realizaciju ovih radova zaduženo je Javno preduzeće Saobraćaj i komunikacije Tuzla koje će se ujedno i brinuti o parkingu.

Podsjećamo, banjalučki Borac će svoju prvu utakmicu na obnovljenom terenu odigrati već 29. oktobra upravo sa Slobodom dok će Sarajevo, Velež, Sloboda i Tuzla City vjerovatno pričekati izvjestan period. (Foto: V. Živković | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje