Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon skandala na SP FIFA suspendovala predsjednika Španskog nogometnog saveza

Preuzmite sliku

Ženska reprezentacija Španije pod nadimkom “La Roja” ušla je u historiju prošle nedjelje postavši prvakinja svijeta po prvi put u svojoj historiji nakon što je pobijedila Englesku sa 1-0 na stadionu Australije u Sidneju.

Sedmicu dana kasnije, fokus se pomjerio sa izuzetnog dostignuća nogometašica na predsjednika španskog saveza Luisa Rubialesa, piše Forbes, a prenosi Tuzlanski.ba.

Apeli da Rubiales podnese ostavku pojavili su kada je poljubio nogometašicu Hermoso i hvatao ga za međunožje u znak slavlja ubrzo nakon posljednjeg zvižduka u nedjelju.

U VIP zoni stadiona Australija, odmah nakon što je potvrđena pobjeda Španije, viđen je Rubiales kako se hvata za međunožje. Uprkos tome što su španska kraljica Letizia i njena 16-godišnja kćerka Sofija stajale odmah pored njega, činilo se da njihovo prisustvo nije uticalo na njegove postupke.

U subotu je FIFA privremeno suspendovala Rubialesa na 90 dana nakon njegovih neprimjerenih radnji tokom finala Svjetskog prvenstva 2023. koje je dobilo burne kritike.

Osim što je suspendovao Rubialesa iz svih aktivnosti vezanih za fudbal, Kolumbijac Jorge Ivan Palacio, predsjednik disciplinskog odbora FIFA-e, naredio je Rubialesu i španskom savezu da ne kontaktiraju nogometašicu Jenni Hermoso.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje