Subota, 1. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najteži ispit Zmajeva! Svaki bod protiv Belgije veliki je bonus!

Preuzmite sliku

Zmajevi su u nove kvalifikacije krenuli sa ekipom 30 godina mlađom od one koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. I u odbrani i u veznom redu Bosna i Hercegovina ostala je bez vođa i najiskusnijih igrača Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića, a Safet Sušić i njegovi saradnici odlučili su se priliku dati našim najboljim mladim igračima pa su u reprezentaciju pozvani Prcić, Cimirot, Zakarić, a još od Brazila veću minutažu počeli su dobivati također najmlađi u timu poput Bešića, Šunjića, Sušića, Kolašinaca i Višće…

  • reprezentacija-bih-na-svjetskom-u-brazilu
  • Nažalost ionako zbog mladosti u sebe još relativno nesigurnu skupinu igrača dodatno je uzdrmao neočekivani i katastrofalni poraz od Kipra, pa je utakmica protiv Velsa dočekana sa puno bojazni i straha, no izuzetno čvrst, kompaktan i možemo slobodno reći pravi muški nastup u jednoj gruboj i teškoj utakmici vratio je našim mladićima samopouzdanje i povjerenje.

    Utakmica protiv Belgije za njih je do sada najveći test i ispit, obzirom da nam u goste dolazi peta najjača reprezentacija svijeta, a po mnogima i uz Njemačku najbolja europska selekcija. Uz objektivno prihvatanje Belgije kao favorita, te uz prihvatanje činjenice da je naša reprezentacija u kratkom periodu ostala bez četiri defanzivna stanradna igrača u vidu Spahića, Bičakčića, Kolašinca i Salihovića, jasno je da će za pozitivan rezultat večeras biti potrebno ponoviti maksimalno zalaganje do krajnjih granica.

    Potrebna drugačija formacija nego protiv Velsa

    Jasno je da se za večerašnji dobar rezultat, koji bi objektivno bio i remi, potrebna i drugačija formacija nego li ona sa kojom smo igrali u Velsu, te je za očekivati kako ćemo igrati nešto zatvorenije, ali sa pokretljivijim igračima u veznom redu. Teško je reći da bi Zmajevi trebali igrati sa klasičnim krilima, jer praktično nemamo nijednog takvog igrača koji je sposoban probiti po boku i uputiti dobar i oštar centaršut.

  • dzeko-pjanic
  • Potrebna bolja partija Pjanića i Lulića

    Osim nedostatka kvalitetnih krilnih igrača, problema u našoj ekipi ima puno. Sa Hadžićem ćemo ponovo eksperimentisati na stoperu, no raduje da je uz podršku stamenog Šunjića koji do 80. minute nije izgubio nijednu loptu, ali i odličnog Bešića, naš stoperski par u defanzivnom dijelu igre izgledao izuzetno solidno u Kipru.

    Koliko će uspjeti isto ponoviti protiv puno boljih belgijskih igrača, te koliko će uspjeti osim defanzivnog dijela biti bolji i u “prvim pasovima” od kojih kreću napadi naše reprezentacije, vidjećemo… Uz izostanak Kolašinca i Salihovića lijevo će ponovo igrati Lulić, koji je protiv Velsa izgubio najviše lopti. Činjenica da je da se ne snalazi na lijevoj bočnoj poziciji koja nije njegova matična, no od Senada se večeras očekuje bolja partija nego u Kardifu.

  • Sa treninga reprezentativaca BiH na stadionu "Arena Pantanal" u Cuiabi (Bakir Tiro - Anadolu Ajans?)
  • I od Miralema Pjanića se očekuje bolji nastup nego u petak. Pjanić je glavni kreativac naše reprezentacije, no nepromišljeni startovi, te onda nepoštovanje sudije, ali i cijele svoje ekipe kroz rizikovanje nepotrebnog drugog žutog kartona koštalo nas je javne opomene za Edina Džeku, ali i zamalo samog Pjanićevog isljučenja. Svi očekujemo, da Mire kao pravi šef sredine naše reprezentacije, nekim svojim golom iz slobodnog udarca ili sa distance prelomi susret u korist naše reprezentacije i pokaže da je stvarno “prva violina” Zmajeva.

    Pretpostavka je da bi i Vedad Ibišević večeras mogao ostati na klupi za uštrb pojačanja veznog reda, te da bi umjesto njega mogao zaigrati Izet Hajrović. Ipak, Ibišević je u posljednje vrijeme zabio sve važne golove za reprezentaciju, no u igri bez krilnih igrača i kvalitetnih centaršuteva, upitno je koliko su nam potrebna dva visoka centarfora, jer kako znamo Ibišević je ipak u prvom redu “Kralj šesnaesterca”.

    Svaki bod protiv Belgije veliki bonus

    Iako navijači već dugo čekaju pobjedu, treba reći da se od naše podmlađene reprezentacije protiv ovako jake Belgije večeras jedino može bezuslovno tražiti muška, čvrsta i disciplinovana igra, a da je sve što urade preko toga jedna vrsta bonusa, te da bi osvajanje boda ili bodova bio uistinu veliki podvig, jer ne zaboravljamo da bodove u treba tražiti primarno protiv Velsa, Izraela, Kipra i Andore.

    U novembru kada se u reprezentaciju vrate Bičakčić, Salihović i vjerovatno Zukanović, a na proljeće još Kolašinac stvari će biti zasigurno drugačije i puno povoljnije po nas, a do tada strpljivo bod po bod do stasanja nove generacije naše reprezentacije i naravno plasmana na Euro 2016.

    (Reprezentacija.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje