Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Misimović prvi put javno ispričao kako je Huseinbašić na kraju izabrao BiH

Preuzmite sliku

Direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović (41) govorio je za N1 o spisku selektora Miloševića za baraž duel sa Ukrajinom, novom Zmaju Denisu Huseinbašiću, ali i mnogim drugim temama.

Misimović kaže da je na spisku selektora ono što trenutno najbolje imamo.

“Trenutno mislim da jeste najbolje. Ima tu još sigurno nekih kandidata, ali se selektor odlučio za 27 igrača iz raznih razloga. Tu je prije svega taktika i plan koji ima za ove dvije utakmice. Vjerujemo sto posto tim momcima”, istakao je Misimović, a potom se osvrnuo i na novajliju Denisa Huseinbašića:

“Sa Denisom sam već duže vremena u kontaktu. Njegova karijera je krenula iz 4. lige gdje je potpisao profesionalni ugovor sa Kelnom. On je krenuo da igra i jako dobro da igra. Dobio je poziv mlade reprezentacije Njemačke i odigrao je Euro, tada smo bili isto u kontaktu. Logično je da tako mlad momak razmišlja o svemu i svačemu. Sebe je vidio u A reprezentaciji Njemačke, ali se odlučio za nas i shvatio da je kod nas pravo mjesto“, kaže Misimović.

  • Koliko je teško privoliti igrače porijeklom iz BiH da igraju za našu zemlju?

    “Legitimno je da razmišljaju o drugim reprezentacijama. Ako u obzir dolazi igrati za Njemačku ili Bosnu, prije svega je tu finansijski aspekt. Vjerovatno da ćeš na većim takmičenjima i turnirima igrati, ali i u mojoj generaciji je bilo 90% igrača koji su se plasirali na SP fudbal je naučilo igrati u inostranstvu. Neophodno je da ne možemo bez tih igrača. Vidi se da i u mlađim kategorijama se dosta bolje radi u inostranstvu, nego kod nas u BiH”,

    Upitan je i da li postoji još potencijalnih reprezentativaca koji bi mogli u budućnosti igrati za našu zemlju.

    “Ima uvijek jako zanimljivih igrača sigurno. U kontaktu sam sa dosta njih, sada ne bih o imenima. Najbolji primjer je Denis Huseinbašić. Bili smo u razgovoru, a tada se odlučio za Njemačku, pa kasnije je bolje i za jednu i drugu stranu da se u tajnosti razgovara”, rekao je Misimović

    Sličnu situaciju imala je naša reprezentacija i sa Izetom Hajrovićem, a upravo je Izet postigao gol protiv Slovačke koji je naš tim odveo na Svjetsko prvenstvo. Šta bi bilo da i Denis Huseinbašić napravi nešto slično protiv Ukrajine?

    “Ne bi ništa imao protiv da on bude taj što bi odlučio i jednu i drugu utakmicu, bio bih najsretniji. Cilj nam je Euro. Imali smo komfor situaciju u grupi za Euro gdje smo imali već osiguran baraž. Možda smo i previše razmišljali u baražu i bili presigurni da imamo i drugu šansu. Kvalifikacije smo prejeftino prokockali”, istakao je Misimović.

  • Zvjezdan se osvrnuo i na selekciju Ukrajine.

    “Generalno, te nokaut utakmice u njima je sve moguće. Igramo u Zenici gdje će biti pun stadion i nadam se dobroj i pozitivnoj atmosferi. To igrači mogu sa svojim doprinosom i zalaganjem prenijeti na tribine. Ukrajina kao Ukrajina, igrali smo nedavno s njima u kvalifikacijama i znamo kakvi smo. Njihova zemlja ima razne probleme, pa tako i fudbal. Liga im je krenula tek prošle sedmice, pa neki neće biti u takmičarskoj formi. Naši igraju sjajno, nadam se da će taj ritam zadržati par sedmica i da ćemo ih zdravi dočekati u Zenici.”

  • Govorio je i o tome kako je zadovoljan dosadašnjim radom selektora Miloševića.

    “Što se tiče njega došao je veliki igrač, reprezentativci su ga sjajno prihvatili. Došao je u nezgodno vrijeme, ali napravio je tim za baraž. Pred nama je najbitnija stvar, gdje smo zadnjih pola godine raidli na tome”, rekao je Mismović, a potom se osvrnuo koga bi više volio u finalu ukoliko prođemo:

    “Više bih volio, ako bih birao Island. Izrael…bilo bi tu svega i svačega što se tiče organizacije utakmice. Bilo bi jednostavnije za sve nas da bude Island.”

    Kompetan razgovor Zvjezdana Misimovića za N1 pročitajte OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje