Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kodro uoči Islanda: Neće biti lagana utakmica, imaju dobre igrače ali moramo dati gol više

Preuzmite sliku

Bh. reprezentativci loše su odigrali protiv Lihtenštajna, ali što je najvažnije upisali su pobjedu (2:1) u petak navečer u Zenici, a četiri dana kasnije gostuju na Islandu.

Zmajevi se već nalaze na Islandu, spremaju se za važnu utakmicu protiv domaće selekcije, a dan prije odigravanja iste održana je uobičajena press konferencija na kojoj su se novinarima, obratili selektor Meho Kodro i golman našeg nacionalnog tima Ibrahim Šehić.

Nakon press konferencije, bit će odrađen prvi ujedno i jedini trening Zmajeva u Rejkjaviku. On je na programu u 20:45 sati po srednjoevropskom vremenu. Nemamo pravo na neuspjeh, svjestan je toga i sam Kodro, koji vjeruje da će Edin Džeko i saigrači odigrati mnogo bolju utakmicu nego protiv Lihtenštajna i da će na kraju ponijeti kući sa sobom velika tri boda.

“Očekujem tešku utakmicu. Znamo s kim igramo, dobro ih poznajemo, znamo i u kakvoj smo situaciji, ali i mi smo isto tako u jednoj situaciji gdje treba da tražimo bodove i tako ćemo se predstaviti. Imamo pred sobom dobru i složenu ekiopu koja nije imala toliko ni sreće u zadnjim utakmicama. Puno je respektujemo, ali vjerujemo u naše sposobnosti i da na kraju pobijedimo”.

“Gledali smo gotovo sve njihove utakmice u kvalifikacijama. Izgledaju mi čvrsto i jako, brane se i napadaju u bloku, imaju dobar pritisak prema gore. Jaki su iznošenju lopti. Mislim da neće odustati od svog načina igranja, iako im nedostaje lijevi stoper. Imaju dobre igrače po bokovima, broj 15 i 9 su jako nezgodni, mogu da naprave probleme. Broj 11 znam iz Španije. Kapiten Gudmunsson im je jako dobar igrač. Imaju zanimljive igrače i mogu da naprave problem ako im ostavimo prostora. Imamo i mi naše ‘oružje’ i jake strane. Očekujem da ćemo moći da unemogućimo te njihove kvalitete i da ćemo igrati gdje mi budemo i kako mi budemo htjeli. Neće biti lagano, ali došli smo odigrati kvalitetno i da dobijemo”, rekao je Kodro na početku press konferencije, prenosi SportSport.ba.

“Bit će nekih izmjena, ali nije mjesto ni vrijeme da pričamo šta ćemo sutra raditi. Protiv Lihtenštajna smo izašli malo ofanzivnije. Očekviali smo ih u niskom bloku, ali sutra je drugi rival i očekujem drugačiji pristup od strane Islanda. Mi ćemo se malo adaptirat na protivnika, ali više ćemo se osvrnuti na neke naše jače strane. Ne bi bilo dobro da sada pričam o tome koje su naše jače strane. Bit će promjena, ali ne radikalnih u odnosu na prošlu utakmicu”.

“Nije lagano igrati. Način na koji je Lihtenštajn igrao (5-3-2), nije lako probiti taj blok. Odigrali smo korektno prvo poluvrijeme, drugo je bilo slabije, pali smo, izgubili na kreativnosti… Jedan od razloga je taj što je Lihtenštajn dobro stajao u drugom poluvremenu. Island će se sigurno drugačije postaviti. Ne znam je li imaju imperativ pobjede, ali oni su drugačija ekipa sa drugačijim pristupom u odnosu na Lihtenštajn. Pripremili smo se za sutra i vidjet ćemo. Optimista sam, iz više razloga, ali taj optimizam mi daje dobra dinamika i energija u ekipi. Osjećam dobar filing, mislim da će to biti dobro sutra”.

“Teško je pričati o procentima. Imali smo 3-4  treninga, ima tu nekih promjena. Trebamo napraviti jednu strukturu, igrači prihvataju sve što mi nudimo i tu nema problema. Malo vremena smo proveli s igračima, ali šta je tu je, u rukama imam profesionalce koji znaju da brzo prihvate i asimiliraju poruke. Ovo je neki početak, ali u ovom momentu je najvažnije da smo dobili Lihtentašjn, jer sa pobjedama je sve lakše planirati. Danas svako igra fudbal. Vi znate to kao i ja. Njemačka je jučer od Japana izgubila na svom terenu s 4:1, Makednija je igrala neriješeno s Italijom… Svi imaju problema i ništa nije lagano. Nije ni nama lagano, ali imam osjećaj da će ovo naše funkcionisati i to dobro”.

Ima li zdravstvenih problema?

“Uglavnom su svi spremni, malo više umora ima Denis Hadžikadunić, ali bit će mislim spreman do sutra. Svi se osjećaju dobro i spremno za ono što nas očekuje”.

Još jednom je Kodro naglasio najjače stvari Islanda i odakle prijeti najveća opasnost.

“Imaju dobrih igrača, ima takođe i par koji im fale. Imaju nezgodne igrače po jednoj i drugoj strani, ali znamo i da forsiraju jedan dobar presing i da imaju nezgodne duge lopte. Pokušat ćemo na to obratiti pažnju i da ćemo to sve dobro odraditi. Svjesni smo njihovog kvaliteta, ali vjerujem da ćemo naći način kako da ne dođe do izražaja njihove kvalitete”.

“Moramo dati gol više od njih, ali neće biti lagana utakmica. Morat ćemo se dobro potruditi za tu utakmicu. Zapravo, već smo se pripremili. Nadam se da ćemo ispoštovat dogovor koji imamo i da ćemo dobiti utakmicu. Island je dobra i jaka ekipa, ali ima fali kao i nama 2-3 igrača. To nije nikakav alibi, ali mi smo došli da dobijemo ovu utakmicu”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,