Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je sve dosad slijedio Ronalda u Saudijsku Arabiju i koliko su klubovi potrošili?

Preuzmite sliku

“Saudijska liga sve je bolja, iduće sezone bit će još bolja, korak po korak mislim da će postati jedna od pet najboljih liga na svijetu, samo joj treba vremena i igrača”, tim je riječima Cristiano Ronaldo prije nekoliko mjeseci, krajem prošle sezone u Saudi Pro ligi, najavio uragan kojim će njegovi novi poslodavci pomesti svjetsko nogometno tržište i odvesti iz Evrope ne samo zvijezde na zalazu karijere nego i najbolje igrače na svijetu.

Neymar, Karim Benzema, Sadio Mane, Marcelo Brozović, N'Golo Kante, Roberto Firmino, Sergej Milinković-Savić, Jordan Henderson, Ruben Neves i Riyad Mahrez samo su neki od igrača koje smo godinama gledali u velikim ulogama u završnicama Lige prvaka i borbama za trofeje u ligama Petice koji su se ovog ljeta pridružili Portugalcu u najvećoj zemlji Arapskog poluotoka, piše index.hr.

Sezona je već počela, ali nova pojačanja još pristižu i dojam je da Saudijci mogu privoljeti na dolazak koga god požele. A poželjeli su aktuelnog dobitnika Zlatne lopte Benzemu, drugoplasiranog u izboru Manea, pa Neymara, za kojeg se očekivalo da će je osvojiti nakon odlaska Ronalda i Messija…

Koliko god se nogometni svijet ismijavao s njegovom odlukom da prošle zime prihvati ponudu Al Nassra, nekoliko mjeseci kasnije pokazao se kao pionir, trendseter, prvi dašak vjetra u pustinjskoj oluji koja će otpuhati tolika velika imena iz evropskog nogometa.

Naravno, za sve je odgovoran prvenstveno novac koji naftne bušotine u tom dijelu svijeta izbacuju na milijarde, a državni Javni investicijski fond (PIF) odlučio je preuzeti četiri najveća kluba u zemlji (Al Nassr, Al Ahli, Al Hilal i Al Ittihad) i pomoću poneke od tih milijardi kupiti nogomet.

Iako su i ostali klubovi dovodili poneko zvučno ime u momčad ili na klupu, ova četiri raspodijelila su najveće zvijezde i samo na transfere potrošila oko 650 miliona eura, bez uračunatih plaća koje se kod najvećih zvijezda broje u stotinama miliona godišnje.

  • Sviđalo nam se to ili ne, Saudijci su tu i ne djeluju kao da će biti hit na nekoliko godina kao Kina, a onda opet nestati s karte velikih igrača na nogometnom tržištu. Lako je moguće da im se u godinama koje dolaze pridruže i okolne zemlje poput Katara ili UAE-a. Uostalom, već se razgovara o mogućnosti da već za dvije godine Saudijska Arabija ima predstavnika u evropskoj Ligi prvaka. Dakle, sve je moguće.

    Ali zasad se tek treba pokazati koliko će Saudi Pro liga sa svim novim zvijezdama biti uspješna, gledana i praćena, kakva će iskustva nositi oni koji su u njoj zaigrali i u kolikoj će se mjeri nastaviti trend odlazaka. Ovo je prva sezona nove nogometne ere.

    U Saudi Pro ligi sudjelovat će 18 klubova, naslov brani Al Ittihad, kojem je to bio deveti naslov. Isto toliko ih ima i Al Nassr, a najtrofejniji Al Hilal je na 18, koliko dva najbliža pratitelja imaju zajedno. Četvrti PIF-ov klub Al Ahli prošle je sezone osvojio Prvu diviziju i vratio se u Pro ligu uz Al Hazem, Al Okhdood i Al Riyad.

    Al Ahli

    Trostruki prvak i povratnik u Pro ligu jedan je od PIF-ovih klubova, smješten je u Džedi i domaće utakmice igra na drugom najvećem stadionu u ligi King Abdullah Sports Cityju, koji dijeli s Al Ittihadom. Do zaključenja teksta potrošili su 143 milijuna eura na ovoljetne prinove, manje samo od Al Hilala, a najviše na Riyada Mahreza iz Manchester Cityja. Trener im je hvaljeni mladi njemački stručnjak Mathias Jaissle.

  • Al Ettifaq

    Klub iz Dammama na obali Perzijskog zaljeva dvaput je bio saudijski prvak, ali posljednji put daleke 1987. Ovog je ljeta doveo Liverpoolova kapetana Jordana Hendersona i njegova dugogodišnjeg prethodnika Stevena Gerrarda, koji dolazi s klupe Aston Ville. U ekipi je od prošlog ljeta Makedonac Darko Velkovski nakon što je prethodne četiri godine proveo u Rijeci.

  • Al Fateh

    Klub Slavena Bilića jedini je naslov prvaka osvojio prije deset godina, ali ne nada se da će ove sezone ponoviti takav uspjeh. Nije doveo nijedno pojačanje iz Evrope, nego samo armensko-argentinskog veznjaka Lucasa Zelarayana iz MLS-a za 2.75 miliona eura te kao slobodnog igrača Belgijca Denayera, koji je neko vrijeme bio standardan u Lyonu, ali lani je već igrao u Saudijskoj Arabiji.

  • Al Fayha

    Klub s najmanjim stadionom u ligi (7000 mjesta) nikad nije bio prvak, ali je pretprošle sezone osvojio Kraljev kup. Momčad ima balkanski štih jer su joj trener Srbin Vuk Rašović, golman bivši partizanovac Vladimir Stojković, napadač nekadašnji zvezdaš Milan Pavkov, a sad je stigao i reprezentativac BiH Gojko Cimirot iz belgijskog Standarda. Za ukupno osam milijuna odštete došli su i afrički napadači Fashion Sakala i Henry Onyekuru.

  • Al Hilal

    Najveći saudijski klub bio je 18 puta prvak države i rekordna četiri puta prvak Azije, a kandidaturu za nove trofeje istaknuo je prvenstveno dovođenjem Neymara za službeno 90 milijuna eura odštete i 150 miliona godišnje plaće, ali uz brojne druge beneficije. Ukupno je potrošio gotovo 350 miliona eura samo na transfere. Takav klub, prikladno, igra na najvećem stadionu u zemlji, koji u Rijadu dijeli s Al Nassrom.

  • Al Ittihad

    Deveterostruki saudijski i dvostruki azijski prvak na transfere je trošio najmanje od četiriju PIF-ovih klubova, “samo” 76 miliona eura do zaključenja teksta, i to na dva igrača – Fabinha iz Liverpoola i Jotu iz Celtica. Ali kao slobodne igrače doveo je Karima Benzemu i N'Gola Kantea, a s klupe ga još od prošle sezone vodi ugledni portugalski stručnjak i bivši Tottenhamov menadžer Nuno Espirito Santo.

  • Al Khaleej

    Klub iz Saihata jedan je od glavnih kandidata za ispadanje, a najveći aduti u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa su im portugalski trener Pedro Emanuel i njegova četiri sunarodnjaka na terenu, među kojima je prema Transfermarktu najvredniji Fabio Martins. Ovog je ljeta na gol iz turskog Konyaspora stigao reprezentativac BiH Ibrahim Šehić za 700.000 eura.

  • Al Nassr

    Odljev igrača iz Europe započeo je upravo Al Nassrovim dovođenjem Cristiana Ronalda. Kako je deveterostruki prvak svojeg kapitalca doveo još na zimu, na ljeto je potrošio još “samo” 78 miliona eura na Manea, Brozovića, Fofanu i Tellesa. Zasad na terenu ostvaruje željene efekte Ronaldova dolaska, ali barem je skupio već 18 miliona pratitelja na Instagramu, više nego svi ostali klubovi iz lige zajedno.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje