Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je Maradona bio uvjeren da sam može osvojiti Svjetsko prvenstvo

Preuzmite sliku

Davno prije Svjetskog prvenstva Maradona je uspio stabilizirati svoju težinu na 76 kg.

Selektor Carlos Bilardo, koji je s grupom igrača – iako bez Diega – uvježbavao privikavanje na visinu u Tilcari, gradu u pokrajini Jujuy koji se nalazi na oko 3000 m nadmorske visine, organizovao je i nekoliko treninga u terminu predviđenom za utakmice, kako bi se i ekipa priviknula na ljutu vrućinu meksičkog ljeta.

Diego je trenirao s ekipom na terenu, gdje je Bilardo naređivao svoju taktiku i strategiju, piše Guardian.

Maradonin lični trener Fernando Signorini je u svojoj knjizi opisao anegdotu koja je, prema njegovom mišljenju, uvjerila argentinskog velikana da sam može osvojiti Svjetsko prvenstvo, prenosi Tuzlanski.ba.

“Došao sam do Diegove sobe i zatekao ga na krevetu kako čita časopis, kako leži na leđima i sa savijenim nogama. Pozdravio sam i samo se Pedro Pasculli, Diegov cimer i bivši saigrač iz Argentinos Juniorsa, javio.

‘Danas sam shvatio da su svi ovi momci koji su postali zvijezde Svjetskog prvenstva zapravo hrpa kukavica!’, rekao sam.

‘Neeee! Stvarno?’, upitao je Pedro.

‘Vjeruj mi! U jednim novinama sam pročitao da je Zico izjavio da više voli sjajnu predstavu iz Brazila nego svoju vlastitu briljantnost. Platini je manje-više rekao isto; Rummenigge, identična glazba…’

Napravio sam duboku, kratku, namjernu šutnju. I dodao sam: ‘I jednog poznajem…’

Nisam mogao završiti rečenicu. Diego je preokrenuo časopis i viknuo na mene: ‘Ali šta ti misliš, je**ni Blind (Signorinijev nadimak), da je ovo lako kao što misliš?’

Vrlo mirnim glasom i gledajući ga u oči, odgovorio sam: ‘Lako? Rekao bih vrlo lako! Bog daje hljeb onima koji nemaju zube. Da imam tvoje uslove, vidio bi ti!’

Htio me je prekinuti, ali sam, glumeći da sam ljut, povisio ton i rekao: ‘Uvjeri se već jednom! Zašto smo dovraga radili sve što smo radili? Ako odlučiš možeš sam osvojiti Svjetsko prvenstvo. Shvati to!'”

  • ‘Bit ću zvijezda Svjetskog prvenstva’

    Sljedećeg dana novinarima je bilo dopušteno ući u kampus Club América, a kao i uvijek, Diego je bio omiljena lovina novinara.

    Navečer je u novinama izašao članak koji je privukao pažnju svih.

    Naslov koji je bio na vrhu fotografije Diega s ogromnim osmijehom najavljivao je: “Maradona otvara vatru: ‘Bit ću zvijezda Svjetskog prvenstva’.”

    “Danas, kada je ishod turnira poznat i priznat, moram reći da je uslijedilo za mene jedno fantastično iskustvo koje bi trebalo nazvati Hronika najavljene pobjede.

    No, logično, niko nije mogao ništa predvidjeti prije prvog zvižduka protiv Južne Koreje, na Olimpijskom turniru u Mexico Cityju; niti kad je završila ta utakmica, jer su korejanci Diegu zadali toliko udaraca da sam mislio da je ispao sa SP-a u prvoj utakmici.

    Ne znam kako se Diego oporavio od tog i još desetak udaraca, ali u toj je utakmici upisao tri asistencije za pobjedu Argentine 3:0: dvije Valdanu i jednu Óscaru Ruggeriju.

    Desetka je djelovao kao zvijer koliko gladan toliko i nezasitan.

    Iskreno govoreći, ne mogu pronaći riječi kako bih opisao šta je izumio u Puebli.

    Valdano je odigrao loptu koja se činila komplikovanom i pretvorio je u pjesmu: uletivši u suparnički prostor, koji je izbliza markirao iskusni defanzivac Gaetano Scirea, Diego je preskočio ugao malog prostora i u zraku, kao da visi, uspio je lijevom kopačkom dotaknuti loptu pa je ona prošla pored golmana Giovannija Gallija.

    Činilo se da lopta ide u out, ali ne: promijenila je putanju prema mreži. Kako mu je to uspjelo? Niko to nije mogao objasniti. Čak ni on nije našao suvislo opravdanje”, prisjetio se Signorini.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje