Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je kokain uništio savršenu nogometnu priču

Preuzmite sliku

Bio je jedan od najboljih fudbalera koji su hodali Zemljom, ali je sjajnu karijeru upropastila droga.

Diego Armando Maradona jedan je od najboljih igrača koje je svijet ikada vidio, ali i jedan od onih čija je karijera obilježena mnogobrojnim skandalima i konzumiranjem droge.

Skoro 12 godina ne uzimam drogu, jer ne bih se budio kao što se budim danas. Izabrao sam čist put i život za moju djecu, čak i za budućnost“, napisao je Maradona na Facebooku. prošle godine.

  • Maradona je drogu počeo da uzima sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Bio je pozitivan na efedrin za vrijeme Svjetskog prvenstva u SAD 1994. i pao je na doping testu dok je igrao u Italiji. Na kraju karijere u Argentini bio je nekoliko puta pozitivan na kokain.

  • Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 utakmicu, postigao 34 gola i bio član nacionalnog tima Gauchosa, koji je 1986. godine osvojio titulu prvaka svijeta. Tokom karijere igrao je za Boekipe Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boys.

    Godine 1995. nakon dve neuspješne trenerske avanture (Racing klub i Deportivo Espanyol) vratio se u BoCa Juniors kao igrač, uz najavu da se riješio kokaina.

  • No, već sljedeće godine sam je potražio pomoć u jednoj švicarskoj klinici. Utakmicu s kokainom još nije dobio. Nakon tretmana 1997. godine ponovo je u dresu Boca Juniorsa, ali u prvoj utakmici sezone (protiv Argentinos Juniorsa) još jednom je pozivitan na doping kontroli.

    Na svoj 37-i rođendan, 30. oktobra 1997., telefonom se javio TV stanici America Z. U suzama je izjavio:

    Fudbaler u meni stigao je do kraja staze. Sutra će biti najteži, najgori i najtužniji dan u mom životu“.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,