Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Emotivno obraćanje rudara: Nemamo maski, nismo ni bolesni, mi sve možemo

Preuzmite sliku

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se danas u Sarajevu na protestu na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog svog položaja, prenosi N1.

Jedan od mnogobrojnih rudara sa kojima smo razgovarali, upitao je gdje je pravda.

“Cijena uglja meni kao rudaru je 180 maraka, a cijena prodaje Elektroprivrede je 50 maraka, šta je tu pravedno? Oni rade online i imaju plate, a rudar ne može raditi online, rudar radi svojim rukama”. Nama nema ni Covida, vidite da nemamo ni maski, nama ne treba ni maska, mi nismo ni bolesni, mi sve možemo. Pa gdje je poštovanje? Misle da će policija biti na njihovoj strani, policija će biti na strani radnika. Nismo spalio na to da napadamo ministra. On da je pravi misnistar dobio bi aplauze. On javno nama diže poreze i poskupljuje nam struju”, istaknuo je.

Vezano | Jasmin Imamović: Rudari nisu krivi zbog višegodišnjeg neulaganja u bolje opremanje rudnika od strane Elektroprivrede BiH i Vlade FBiH  

  • Rudari imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,