Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko o atmosferi, strategiji i napadačkom fudbalu u Fenerbahceu

Preuzmite sliku

Kapiten BiH Edin Džeko (37) govorio je za zvaničnu stranicu Fenerbahcea o tekućoj sezoni, svojim igrama, ciljevima kluba, ali i turskoj Superligi.

Dijamant je na samom početku kazao da njegovi saigrači i on žele da u svakom meču pruže maksimum.

“Želimo da damo sto posto u svakom susretu. Na kraju krajeva, mi nosimo grb Fenerbahcea. Naše ciljeve možemo ostvariti samo ako smo ujedinjeni. Potrebna nam je podrška navijača i kada ne igramo dobro. Moramo svi zajedno biti u teškim trenucima. Veoma je važno da su oni uvijek uz nas.”

Edin se osvrnuo i na odlične rezultate na startu sezone te blagi pad u posljednjih nekoliko utakmica.

“U sezoni nam ide dobro. Prvi smo u ligi i u svojoj grupi u Konf. ligi. Naravno, to su ciljevi koje želimo na kraju da ispunimo. To su mjesta na kojima želimo da budemo. Imali smo veliki broj pobjeda na startu sezone, a sada smo izgubili dva meča i jednom remizirali.

Takav je fudbal. Nijedan tim na svijetu ne može pobijediti u svakom susretu. Bit će i ovakvih utakmica i poraza. Bitno je da vidite gdje ste pogriješili i na koji način da to popravite.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fenerbahçe (@fenerbahce)

Džeko je ove sezone zabio 12 golova i dodao pet asistencija u 16 mečeva.

“Pojedinačni učinak zavisi od učinka cijele ekipe. Normalno je da individualni učinak raste kada je tim dobar. Kada ekipa pobjeđuje, onda se obično priča o igračima koji zabijaju golove. Ipak, u našem timu ima mnogo igrača koji su bitni. Svako ima različit zadatak.

Navijači to možda ne vide, ali mi vidimo na terenu. Svaki igrač u ekipi je bitan. Dug je put pred nama i moramo nastaviti ovako. Imamo još mnogo utakmica ispred nas i nadamo se da ćemo biti bolji. Poslije reprezentativne pauze ulazimo u novi mjesec i možda će to biti ključni trenuci jer nas očekuju bitne utakmice u ligi i Superkup.”

Najbolji igrač Fenera je prokomentarisao i gust raspored.

“To je dio našeg posla, odnosno tako je u velikim klubovima. Velike ekipe igraju da dobiju svaki susret i da se takmiče u Europi. Zbog toga igrate utakmice svaka tri ili četiri dana. Mislim da je to normalno za igrače koji su na to navikli. Svaki susret je za nas bitan. Sada imamo još dva meča u grupi Konf. lige i nadamo se da ćemo završiti na prvom mjestu. Svaka utakmica je bitna i vrijedi tri boda.”

Džeko je odgovorio i na pitanje kakva je atmosfera u ekipi.

“U našem timu trenutno je dobra atmosfera. Kada ekipa pobjeđuje, normalno je da neki ljudi sa strane pokušavaju kreirati negativne stvari. Mislim da smo mi veći od toga. Svi smo ovdje radi istog cilja. Međusobno se poštujemo.

Sezona je tek počela i dug put je pred nama. Moramo biti ujedinjeni i spremni za razne stvari. Fenerbahce je veliki klub sa velikom tradicijom. Imamo odlične igrače. Neki igrači nam nedostaju zbog povreda, ali imamo kvalitet. Idemo korak po korak.”

Za kraj je uporedio tursku ligu sa ligama u kojima je prethodno igrao.

“Mogu reći da je turska liga dobra. Ako bih je morao uporediti sa posljednjom ligom u kojoj sam igrao, Serijom A, onda je razlika u taktičkim detaljima. Malo je teže proći odbrane u Italiji. Ipak, turska liga veoma dobra. Svaki tim želi da igra fudbal.

Ekipe izlaze visoko i zbog toga primaju mnogo golova. Pozitivno je što treneri teže ka tome da se igra napadački. Nama je bitno da dominiramo u svakoj utakmici da ne protivnik ima što manje prostora. U fudbalu je cilj postizati golove, ali nekada i primate golove. Kada primite gol, onda morate ostati pozitivni i pokušati da preokrenete rezultat u svoju korist.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,