Petak, 14. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crvena Furija ponižena: Holanđani deklasirali svjetske prvake (VIDEO

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Holandije je u prvoj utakmici B-grupe Svjetskog prvenstva u Brazilu večeras u Salvadoru, na stadionu Arena Fonte Nova, savladala Španiju s 5:1 (1:1).

Po dva gola za Holanđane postigli su Robin van Persie (44., 72.) i Arjen Robben (53., 80.), a u listu strijelaca upisao se i Stefan de Vrij (64.). Strijelac jedinog gola za Španiju bio je Xabi Alonso u 27. minuti iz penala.

Prva utakmica B-grupe Mundiala u Brazilu donijela je veliko iznenađenje i debakl aktuelnog svjetskog prvaka. Holandija je u reprizi finala prošlog SP-a uspjela slaviti s ubedjljivih 5:1 i revanširati se Špancima za poraz prije četiri godine u Johannesburgu.

Španci su do 44. minute imali prednost, ali je Holandija u finišu prvog poluvremena uspjela izjednačiti, a odličnom igrom u nastavku doći do nevjerovatnog preokreta.

Španci su poveli u 27. minuti. U šesnaestercu Holandije pao je Diego Costa, sudija Nicola Rizzoli pokazao je na bijelu tačku, odakle je Xabi Alonso pogodio za 1:0. Aktuelni svjetski prvaci su u 43. minuti mogli udvostučiti prednost kada je Andres Iniesta odličnim pasom “izbacio” kompletnu odbranu Holandije i uposlio usamljenog Davida Silvu koji nije uspio savladati Jaspera Cillesena. Kazna za propuštenu priliku uslijedila je već u narednom napadu.

Daley Blind je sa sredine terena dubinskom loptom pronašao Robina van Persiea, a napadač Manchester Uniteda je s vrha šesnaesterca udarcem glavom lobovao Ikera Casillasa.

Osam minuta u drugom poluvremenu bilo je potrebno Holanđanima za potpuni preokret. Robben je prihvatio loptu u šesnaestercu Španije i prevario svoje čuvare te sa 12-13 metara šutirao u gol. Desetak minuta kasnije Wesley Sneijder je ubacio iz slobodnog udarca, a De Vrij iskoristio lošu intervenciju Casillasa i na drugoj stativi poslao loptu u mrežu.

Van Persie u 72. minuti koristi katastrofalnu grešku Casillasa i postiže svoj drugi pogodak za 4:1, a konačnih 5:1 postavio je Robben u 80. minuti nakon brzog kontranapada.

U drugom meču u ovoj grupi u ponoć po srednjoevropskom vremenu sastaju se Čile i Australija. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,