Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aktivist utrčao na teren s LGBT zastavom, navijači Mađarske odgovorili sa tribina

Preuzmite sliku

Na Allianz Areni u Minhenu igra se posljednji duel grupe F Evropskog prvenstva u nogometu u kojem se sastaju Njemačka i Mađarska, a tokom intoniranja nacionalnih himni jedan navijač je utrčao u teren sa zastavom u duginim bojama.

Bilo je to tokom izvođenja mađarske himne, a osiguranje je vrlo brzo reagovalo i nesavjesnog gledatelja izbacilo je s terena.

Inače, prethodnih dana se vodila velika polemika nakon što je krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) zabranila da stadion Allianz Arena u Minhenu bude u duginim bojama tokom meča Njemačke i Mađarske, što je izazvalo brojne reakcije.

Mađarski navijači su uzvratili vulgarnim transparentom na tribini iza Manuela Neuera koji je nosio kapetansku traku u duginim bojama. Na transparentu su prikazana dva muškarca u snošaju te su prekrižena uz natpis na njemačkom: “LGBT? Ne, hvala.”

  • Iz UEFA-e su istakli da u potpunosti podržavaju LGBT osobe, ali da ovakva odluka Minhena ima političku pozadinu, na što oni ne mogu pristati.Podsjetimo, Mađarski parlament je prošle sedmice izglasao zakon koji zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo reakcije aktivista za ljudska prava.

    Ujedno je to bila još jedna u nizu restrikcija konzervativne vlade premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama, zbog čega je Minhen želio poslati poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici, a jedan od gledatelja je to odlučio napraviti na ovaj način.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,