Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ajax suspendovao direktora, optužen za trgovinu informacijama

Preuzmite sliku

Nadzorni odbor Ajaxa donio je odluku da suspenduje Alexa Kroesa, izvršnog direktora i predsjednika Borda zbog osnovanih sumnji da je odavao informacije. Odluka Nadzornog odbora stupa na snagu odmah, a namjera je da se sa Kroesomprekine saradnja.

Nadzorni odbor odluku o suspenziji donio je nakon saznanja da je Kroes kupio više od 17.000 akcija Ajaxa samo nedjelju dana prije nego što je 2. augusta 2023. godine objavljeno da će stupiti na funkcije koje od tada obavlja u klubu.

Iz Nadzornog odbora su nakon ovog saznanja zatražili pravni savjet što ukazuje na sumnje o odavanju informacija. Odavanje poslovne tajne je krivično djelo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AFC Ajax (@afcajax)


Predsjednik Nadzornog odbora Michael van Praag oglasio se povodom ovog slučaja putem zvaničnog sajta Ajaxa:

„Duboko smo uznemireni činjenicom da se ovo dogodilo u Ajaxu, sve je ovo veoma štetno za klub i sve one kojima je ovaj klub drag. Potezi Alexa Kroesa nisu u skladu sa onim za šta se mi kao klub zalažemo. Momenat u kome je izvršio kupovinu akcija ukazuje na insajdersko odavanje informacija. Takvo kršenje zakona ne smije da bude tolerisano posebno kada uključuje izvršnog direktora. Nakon pažljivog razmatranja situacije, Nadzorni odbor odlučio je da Alex ne može da ostane na funkciji direktora Ajaksa“, poručio je on.

Obaveze koje je imao Kroes preuzeće ostali članovi Borda, kao delegirani pomoćnik Bordu će se pridružiti i sam Michael van Praag.

Ajax je u svom saopštenju najavio i da će vanredna sjednica vlasnika biti održana u najkraćem roku te da će tema biti otkaz Alexu Kroesu. Nakon te sjednice, o otkazu će odlučiti Nadzorni odbor. (Sport klub)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,