Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mejdan će da ‘gori’: Borbeni košarkaši BiH savladali favoriziranu Latviju u gostima!

Preuzmite sliku

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Rigi u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo favorizovanu selekciju Latvije rezultatom 62:61.

U prvoj četvrtini gledali smo dosta izjednačen susret u kojem je domaći tim uspijevao doći do pet poena prednosti, ali bh. tim nije dozvoljavao da Latvijci naprave prednost i uspiju da već na startu prelome susret u svoju korist. Sredinom četvrtine Latvija je imala prednost 15:10, ali naši košarkaši su uspjeli stave utakmicu pod kontrolu i do kraja prvog perioda igraju egal utakmicu, pa je nakon prvih deset minuta prednost domaćih iznosila 21:17.

Drugi period zmajevi otvaraju sjajnom serijom 10:0 i dolaze do prednosti od 27:21. Ipak, dobru igru na startu perioda pokvarili smo lošom igrom u drugom dijelu tog perioda, pa su Latvijci do poluvremena uspjeli da naprave potpuni preokret i na pauzu odlaze sa šest poena prednosti, 36:30.

Lošu igru sa kraja druge četvrtine naši košarkaši su nastavili i u trećem periodu i tako dozvolili Latvijcima da dolaze do laganih poena, a sa druge strane nismo imali rješenja u napadu, pa smo sami sebi dodatno otežavali situaciju. Na četiri minute prije kraja trećeg dijela, Latvija ima 12 poena prednosti, 48:36.

Odlično smo otvorili susret u posljednjih deset minuta. Serijom poena stigli smo do izjednačenja nakon tri minute igre, kada je na semaforu stajalo 53:53. Nastavili su Zmajevi sa fantastičnom igrom i u nastavku, te su dvije minute prije kraja imali prednost od +7 (60:53) i došli nadomak pobjede.

Ipak, domaći košarkaši sa pet poena u nizu uspijevaju da se ‘vrate u igru’, smanjuju na minus 2, a onda dolaze i do preokreta 61:60.

No, Zmajevi se ne predaju, te 10-tak sekundi prije kraja Adin Vrabac postiže poene za BiH i Zmajevima ponovo vraća prednost 62:61.

Do kraja susreta Latvija je promašila napad, Zmajevi su dobili skok i izborili slobodna bacanja od kojih je Edin Atić promašio oba, ali je do kraja susreta BiH sačuvala prednost i slavila veliku pobjedu.

Najefikasniji u redovima naše selekcije bio je Edin Atić s 15 poena, Miralem Halilović je imao 13 poena i pet skokova. Najbolji kod Latvije bio je Martins Laksa i Martins Meiers sa po 13 poena.

U drugoj utakmici naše grupe H selekcija Grčke je savladala Bugarsku rezultatom 73:63. Upravo je Grčka naredni protivnik naše selekcije, a ovaj meč se igra u ponedjeljak u Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,