Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

LeBron James postao prvi NBA igrač sa postignutih 40.000 poena

Preuzmite sliku

Košarkaš LA Lakersa dosegao je vrhunac karijere u svojoj 21. sezoni u NBA, ali ga je nazvao ‘gorko-slatkim’ jer je došao u porazu od Denver Nuggetsa.

LeBron James postao je prvi NBA igrač koji je dosegao 40.000 poena u karijeri, polaganjem u domaćoj utakmici LA Lakersa protiv Denver Nuggetsa.

James je postao najbolji strijelac svih vremena NBA lige prije više od godinu dana kada je prestigao bivšu zvijezdu Lakersa Kareema Abdul-Jabbara u domaćoj utakmici protiv Oklahoma City Thundera 7. februara 2022. Abdul-Jabbar je imao 38.387 poena u 20 sezona.

James je ušao u subotnju utakmicu s prosjekom karijere od 27,1 poena po utakmici tokom 1.474 meča u 21 NBA sezoni.

Trebalo mu je devet poena da dođe do vrhunca karijere, a zvijezda Lakersa, rođen u Akronu u Ohiou, imao je pet poena uz šut 2-3 u prvoj četvrtini.

Legenda NBA lige

James je stigao do brojke od 40.000 poena kada je prošao pored Michaela Portera Jr. iz Nuggetsa okretanjem, a zatim napravio polaganje lijevom rukom.

Nazvao je ovaj historijski momenat “gorko-slatkim” jer je došao u izgubljenom meču. James je završio s 26 poena, ali Lakersi su izgubili od Nuggetsa 124:114.

“Biti prvi igrač koji je nešto takvo napravio, prilično je cool u ovoj ligi jer jednostavno poznajete historiju, znate sve te veličine koje su prošle kroz ovu ligu,” rekao je James nakon utakmice.

“Ali glavna stvar je uvijek glavna, a to je pobjeda. I mrzio sam da se to mora dogoditi u porazu, pogotovo protiv ekipe koja igra izuzetno dobro.

“Igrali smo dobru košarku, ali nismo uspjeli završiti, tako gorko-slatko, ali uživao sam u svakom trenutku dok sam bio na parketu.”

James je četverostruki NBA prvak i četverostruki najkorisniji igrač NBA lige, kao i najstariji aktivni igrač lige, sada u svojoj 21. sezoni.

Ovaj 39-godišnjak u posljednje vrijeme igrao u sjajnoj formi, s prosjekom od 30,8 poena u prethodne četiri utakmice. James je u ovu sezonu ​​ušao s prosjekom od 25,3 poena po utakmici uz 7,1 skokova i 7,9 asistencija.

Prve poene u karijeri kao član Cleveland Cavaliersa postigao je 29. oktobra 2003. protiv Sacramento Kingsa. Dosegao je 10. 000 poena u februaru 2008., 20.000 u januaru 2013. , a do 30.000 poena James je stigao u januaru 2018.

“Veoma sam sretan zbog njega. Bio je to vraški uspjeh,” rekao je trener Lakersa Darvin Ham. “Volio bih da smo mogli pobijediti pa da to bude kao kruna uspjeha. Ali skidam mu kapu. Nevjerovatan, nevjerovatan niz koji traje do danas.”

Publika je Jamesu aplaudirala tokom timeouta, a lopta kojom je James postigao historijski koš uzeta je i završit će u muzeju ili na aukciji u humanitarne svrhe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,