Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispit zrelosti i historijska šansa za povratak “kulta” tuzlanske košarke

Preuzmite sliku

Košarkaši Slobode sinoć su u Mejdanu pobijedili Široki sa 82:72, te tako u polufinalnoj seriji za prvaka BiH izjednačili rezultat na 1-1.

Širokobriježani su ove sezone protiv Slobode slavili pet puta, od toga dva puta u Mejdanu, međutim sinoć nisu mogli mnogo, jer je tuzlanski tim odigrao jednu od svojih najboljih partija ove godine.

Dominirali su Jovanović sa 22 poena i Božović sa dva manje, ali ne treba ignorisati ni učinak ostalih košarkaša Slobode koji su u ovoj pobjedi dali veliki doprinos.

Treća utakmica, tzv. “majstorica” igra se na “Pecari” u subotu, a ulog je zaista veliki – ulazak u finale doigravanja za prvaka i automatski plasman u ABA 2 ligu!

Izabranici Josipa Pandže dugo nisu bili u ovakvoj situaciji da ih samo jedna pobjeda dijeli do velikog uspjeha i možda, barem malog spašavanja kulta tuzlanske košarke koja je posljednjih godina na prilično niskim granama, uporedimo li ju sa nekim drugim vremenima i nastupima tadašnje Sloboda Dite u evropskom Kupu Radivoja Koraća kada je Mejdan bio krcat.

Uz dužno poštovanje prema klubovima kao što su Mladost, Vogošća, Bratunac, Student… ali Sloboda bi, kao klub iz “najkošarkaškijeg” grada u BiH trebala igrati, ako ne evropske, onda barem utakmice na regionalnom nivou.

Slobodi se ove sezone “poklopio” i sistem takmičenja. Dugogodišnji prvak Igoeka ne igra domaće prvenstvo, a finalista doigravanja ide u ABA II ligu, bez obzira na to ko će na kraju biti prvak BiH.

Dakle, put je otvoren. Košarkaši Slobode stigli su do vode koje se moraju napiti kako bi ostvarili veliki uspjeh. Protiv Širokog u subotu nisu favoriti, ali to im je šansa da odigraju rasterećeno i iznenade. Potrebno je samo malo “košarkaške pameti”, sreće, hrabrosti i pobjedničkog mentaliteta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje