Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko Zmajeve spasio poraza: BiH remizirala u prvoj utakmici baraža protiv Irske

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na stadionu Bilino Polje u Zenici pred više od 15.000 gledalaca odigrala je prvu utakmicu baraža protiv selekcije Irske za plasman na Euro 2106.

Od prve minute selektor Baždarević povjerenje je ukazao: Begoviću, Cocaliću, Spahiću, Ibiševiću, Pjaniću, Džeki, Mujdži, Šunjiću, Luliću, Zukanoviću i Višći.

Fudbaleri BiH od samog starta utakmice nastojali su napraviti pritisak na gol Irske. Prva prilika za naš tim zabilježena je već u 11 minuti kada je Mujdža sjajno probio po desnoj strani ubacio za Pjanića koji šutira preko gola Randolpha.

U nastavku utakmice Zmajevi su nastavili sa dobrom igrom iz koje stvaraju još nekoliko dobrih prilika, ali nije bilo veće opasnosti po gol reprezentacije Irske.

Prvi šut u okvir gola fudbaleri BiH uputili su u 32 minuti preko Zukanovića koji je na ubacivanje Višće uputio udarac glavom ali je golman Irske bez većih problema odbranio njegov šut.

Iako je gol Irske prvih 45 minuta visio u zraku, prvo poluvrijeme je završeno bez golova. Treba spomenuti da su izabranici Mehmeda Baždarevića imali dosta više od igre.

Tokom pauze nad stadionom Bilino Polje nadvila se gusta magla što je svakako bila otežavajuća okolnost za fudbalere na terenu u nastavku meča.

  • magla-bilino-polje
  • Prvu izmjenu selektor Baždarević napravio je u 50 minuti kada je umjesto Mujdže na teren poslao Ognjena Vranješa.

    Navijači na Bilinom Polju su u 68 minuti uzvikivali ime Milana Đurića napadača italijanske Cesene koji je sjedio na klupi za rezervne igrače.

    Svega par minuta kasnije selektor Baždarević umjesto Edina Višće u igru uvodi Milana Đurića, a publika u Zenici ovu izmjenu pozdravila je aplauzom.

    Prilično nervozno se ušlo u posljednjih deset minuta utakmice. Muk na stadionu u Zenici nastao je u 81 minuti kada Robbie Brady sjajno istrčava kontru oslobađa se Šunjića ulazi u kazneni prostor naše reprezentacije i postiže gol za vodstvo Irske od 1:0.

    Slavlje nekoliko stotina Irskih navijača trajalo je svega tri minute, jer je kapiten Zmajeva Edin Džeko poravnao rezultat na 1:1.

    Treća izmjena Baždarevića dogodila se tri minute prije kraja utakmice kada je Lulića na terenu zamijenio Hajrović.

    Četiri minute sudijske nadoknade nije bilo dovoljno Zmajevima da naprave rezultatski preokret.

    Revanš utakmica baraža igra se za tri dana u Dablinu kada će naši fudbaleri pokušati da izbore plasman na Euro 2016 naredne godine u Francuskoj. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,