Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Show koji pomjera granice: Život bez mobitela, šminke, odjeće i materijalnih stvari (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Channel 4 emituje novi dokumentarac u kojem prikazuje pet osoba koje su se odrekle svih materijalnih stvari i pokušale živjeti bez svega, uključujući i odjeće.

Cijeli svijet previše se okrenuo materijalnim stvarima. Kupujemo stvari koje nam stoje u ormarima i na policama i nikada ih nećemo koristiti, a širom svijeta postoje i brojne opsesivno-kompulzivni poremećaji povezani s materijalnim stvarima.

Oslobođeni od tiranije nebitnih stvari učesnici ovog izazova su ponovo otkrili jednostavna zadovoljstva kao što su razgovor, sviranje klavira i osjećaj zadovoljstva kada steknete novog prijatelja.

 • show-channel-4
 • Pet osoba pristalo je da privremeno da svaki komad namještaja, dekoracije, predmeta iz kuhinje i odjeću. Show počinju potpuno goli, a sve što im je ostalo u stanu je grijanje, topla voda, toalet papir i osnovne namirnice.

  Stomak me je zabolio kada sam vidjela da sve moje stvari odlaze u kamionu. Doživjela sam šok. Dok sam bila mala nismo imali novca i sjećam se da su druga djeca nosila dizajniranu odjeću. S 11 godina počela sam raditi male poslove kako bih sebi mogla priuštiti stvari. Mislim da mi je to davalo osjećaj sigurnosti i status”, kazala je modna dizajnerica Heidi May.

  Kada sam sve stvari trebala spakovati doživjela sam drugi šok. Nisam ni znala da ih imam toliko. Imala sam samo 30 bikinija i torbe koje sam držala ispod kreveta i koje nisam koristila. Bila sam pohlepna”, kazala je.

  Svaki dan mogli su dobiti po jedan predmet, ali prva dva dana spavali su nagi na podu i bez odjeće išli u prodavnicu, prenosi Krajina.ba.

  Najgora stvar mi je bila otvoriti vrata naga. To je nešto što ne želim nikada ponoviti”, rekla je Heidi.

 • show-channel
 • Kada su dobili priliku da dan po dan dobijaju neki predmet, počeli su razmišljati racionalno i tražiti samo stvari koje su im potrebne. Heidi je tražila madrac, potom bankovnu karticu, lonac, hlače i trenerku.

  Učesnici su tokom showa počeli pričati s nepoznatim ljudima što inače ne bi uradili, te su počeli više cijeniti sebe i prirodnu ljepotu. Također, shvatili su da su stvari tu zbog njihove potrebe i da ih one ne definišu. Zaključili su da su ljudi ti koji ih čine sretnim i da su prijatelji pravo bogatstvo, a ne hrpa stvari koja ih je okruživala godinama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,