Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zastrašujuća aplikacija: Svako vas može slikati na ulici i saznati sve o vama

Šta ako vas neznanac fotografiše u prolazu na trotoaru i onda pomoću aplikacije brzo otkrije vaše ime, adresu i ostale pojedinosti? 

Startup pod nazivom Clearview AI je to omogućio, a njegovu aplikaciju trenutno koriste stotine policijskih službi u SAD-u, među ostalima FBI, objavio je prošle subote The New York Times.

Aplikacija funkcioniše tako da upoređuje fotografiju s bazom podataka koja sadrži više od tri milijarde fotografija i za koje Clearview kaže da su prikupljeni s Facebooka, Venmoa, YouTubea i drugih web stranica. Kad prepozna fotografiju, aplikacija se povezuje sa stranicama na kojima se ona izvorno pojavila. Ime osobe na fotografiji lako se može otkriti, a potom se online mogu saznati i ostale informacije.

Prema veličini Clearviewove baze podataka, ostale slične usluge koje koriste policijske službe doimaju se poput patuljaka. FBI-eva baza podataka, koja sadrži fotografije iz pasoša i vozačkih dozvola, jedna je od najvećih, a u njoj se može pronaći 641 milion fotografija američkih građana.

Uskoro će postati dostupna javnosti

Clearviewova aplikacija trenutno nije dostupna javnosti, ali Times kaže kako policijski dužnosnici i Clearviewovi investitori smatraju da će uskoro postati dostupna. Policijski dužnosnici kažu kako su aplikaciju koristili za rješavanje kaznenih djela od krađe po trgovinama, preko seksualnog iskorištavanja djece do ubistva.

Međutim, zagovornici privatnosti upozoravaju da bi aplikacija mogla pogrešno prepoznati osobe u policijskim pretragama te da bi se mogla koristiti za protuzakonito praćenje i uznemiravanje.

Također su upozorili da se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti za masovni nadzor stanovništva. Regulacija tehnologije prepoznavanja lica trenutno nije standardizovana. Nekoliko gradova, među kojima je i San Francisco, zabranilo je njeno korištenje, ali savezni zakoni zasad ne postoje.

Žele je zakonom ograničiti

U srijedu je Odbor za nadzor i reforme Zastupničkog doma američkog Kongresa održao treću sjednicu o prepoznavanju lica jer se zakonodavci žele pozabaviti korištenjem ove tehnologije u privatnim kompanijama i vladinim službama.

“Morat ćemo se zaista uhvatiti u koštac s parametrima zaštite privatnosti i kontrole uporabe ove tehnologije”, rekao je na raspravi zastupnik demokrata iz Virginije Gerry Connolly.

U novembru su dva senatora predstavila zakonski prijedlog, koji su podržali i republikanci i demokrati, a usmjeren je na ograničavanje ove tehnologije u službama kao što su FBI ili imigracijski i carinski ured.

“Tehnologija prepoznavanja lica može biti snažan alat za policijske službe, ali sama njena moć čini je zrelom za zloupotrebe”, rekao je republikanski senator iz Ute Mike Lee.

Clearview AI nije odgovorio na upit za komentar, kao ni FBI. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,