Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Yugoslovenske novine još prije 45 godina predvidjele pojavu YouTube-a, a pisale su i o životu u izolaciji

Preuzmite sliku

Predviđanja su uvijek zanimljiva s vremenskim razmakom…Jedan zanimljiv članak datira iz 1975. godine, a tiče se predviđanja koja su se na neki način i obistinila

Septembar 1975: “Započinjemo emisiju. Jeste li spremni? U redu. Vi koji ste uzeli nove tablete danas ćete na ekranima vidjeti ono što niko drugi ne može. Ono što je drugima nevidljivo, vi ćete ne samo vidjeti, nego i svim osjetilima osjetiti.”

Ovakav tekst televizijskog spikera upućen gledatelju može nam danas izgledati fantastičan, ali pogledajmo kakvu televizijsku budućnost zamišljaju stručnjaci.

Poznati futurolozi razmišljaju o kombinaciji televizije s raznim medicinskim preparatima i lijekovima. Tehnološka fantazija najavljuje mogućnost televizije da zaobiđe oko, uho i druge osjetilne organe i da sliku direktno šalje u mozak, u centre koji kontrolišu vid, sluh ili miris.

To će nekima izgledati zabavno, nekima zastrašujuće ili nevjerovatno, no jedan drugi TV-prodor, koji nam je po ostvarenju i realnosti bliži, predviđa čak i dublje promjene u našem svakodnevnom životu. TV-poruka danas je jednosmjerna. To je činjenica. Kod kuće, u sobi, pasivni smo (iako ustrajni) posmatrači onog što je na programu. U tom pogledu naš je život mnogo dublje povezan s telefonom nego s televizijom. Posao ugovaramo telefonom, o njemu uveliko ovisi naše prijateljstvo, društveni život, telefon nam pomaže u ljubavi. Sami odlučujemo kad ćemo i u koju svrhu upotrijebiti tu jednostavnu, malu spravu bez koje ne možemo zamisliti normalan život.

Međutim, televizijski izumitelji, elektro inženjeri, umjetnici, velike kompanije za tzv. audio-vizualne medije, svi žure u nastojanju da moderna televizija dostigne pa i prestigne “staromodni telefon”. Već se pripremaju dvojni TV-kabelski sistemi, usavršene kasete, slikofoni, informativne banke, kompjuterske veze…

 • Sve to vodi novom sistemu koji bismo mogli nazvati Indi-video, drugim riječima: individualne komunikacije s pomoću televizije. Budući da ovdje govorimo o čovjekovoj moći komuniciranja, novi Indi-video sistem u tom bi smislu mogao donijeti fundamentalne promjene.

  Pioniri Indi-video razvoja predviđaju male, jeftine TV-kamere kojima bismo se služili kao sada telefonima ili elektronskim računarima. Oni već predviđaju vrijeme kada ćemo moći individualno nazvati prijatelje ili saradnike i prenijeti im ne samo perfektne slike u boji, nego i odgovarajući miris, okus i druge osjetilne ugođaje.

  Unaprijeđen, takav bi sistem mogao sasvim izmijeniti naš način života i rada. Mnogi poslovi ne zahtijevaju osobnu prisutnost na radnome mjestu. Preko odgovarajućih televizijsko-kompjuterskih kablova većina bi nas mogla jednako dobro obaviti dnevne poslove, a da ostanemo kod kuće.

  Mogli bismo kontrolisati strojeve, gotove proizvode, održavati sastanke, ne prekoračivši kućni prag. Ovo bi također moglo izbrisati divlju žurbu u kojoj danas gubimo živce i strpljenje. Uštedjeli bismo golemu energiju potrebnu za odlazak na posao i povratak kući.

  Posebno je zanimljiva mogućnost svakog građanina da utiče na javno mnijenje; da trenutno iznese pred javnost svoje ideje.

  Dovoljno bi bilo da čovjek uperi prema sebi vlastitu Indi-video kameru i prenese svoje sugestije, iskustvo i znanje skupu koji u to vrijeme razmatra društveno važne odluke. Ta buduća faza razvoja televizije možda jest i kraj dosadašnjeg modela mas-medija koji daju šablonske modele potrošnje. Novi sistem obećava golemu količinu raznovrsnih ideja u najneposrednijem obliku.

  Čovjek će individualno imati sto načina da se izrazi, da kreira, da izabere ono što mu odgovara. Jednom riječju – rasap uniformirane masovne potrošnje duhovnih dobara.

  Kakve bi popratne pojave nova tehnologija Indi-video sistema mogla donijeti, ne mogu reći ni najbolji stručnjaci. Koliko bi ljudi htjelo živjeti izolovano, bez živog susreta sa sugrađanima?

  Kakve bi tragove na naš živčani sistem ostavile raznolike i brojne poruke u svakodnevnom televizijskom kontaktiranju? Kakav bi nam bio intimni život?

  Sve su to pitanja na koja nema preciznog odgovora, ali – po svemu sudeći – budući televizijski sistem bit će fundamentalno različit od današnjeg.

  Tekst: S. Andrijić (Studio, 1975.) (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje