Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro će telefone štititi Gorilla Glass pete generacije (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nova, peta generacija Gorilla Glass, testirana je u laboratoriji istoimene kompanije, u Palo Altu, u Kaliforniji. Osim što je otporna na ogrebotine, sprečava i razbijanje pametnih telefona.

Na demonstraciji za novinare, ovo staklo je testirano na smartfonima, na grubim površinama i pokazalo se da može da “preživi” više od 80 posto padova telefona sa visine od čak 1,6 metara, uz sposobnost otpornosti na ogrebotine, dok su, sa druge strane, monoblok telefoni uspjeli da “prežive” tek oko 20 posto teških padova, prenosi BBC.

Međutim, kompanija nije dozvolila testiranje stakla izvan laboratorije. Predsjednik i generalni direktor John Bayne, rekao je da je već duže vrijeme razgovarao sa svojim najvernijim kupcima o rješenju uobičajenih problema napuklih i slomljenih ekrana, i dodao: “ Za ovaj proizvod postoji veliko interesovanje iz potpuno očiglednih razloga”.

Proizvođači očekuju da će proizvode sa novim staklima predstaviti u narednih nekoliko mjeseci, i time omogućiti minimalan rizik lomljenja telefona. Inače, Gorilla Glass je sastavni dio materijala koji koristi 70 posto “pamethih” telefona, uključujući Samsung i Apple uređaje, a prema statistici, više od 4,5 milijarde uređaja koristilo je ovo staklo do početka 2016. (tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,