Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U sastavu planina u Južnoj Africi otkrivena vanzemaljska materija

Preuzmite sliku

U novoj studiji CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj, naučnici su otkrili vanzemaljsku organsku materiju “zarobljenu” u vulkanskim stijenama duž planine Makhonjwa u Južnoj Africi, starim više od tri milijarde godina.

Od rane istorije Sunčevog sistema, meteoriti i druge svemirske stijene bombardovale su Zemlju, a prema nekim teorijama, donijele su i gradivne blokove života koji su omogućili nastanak života na Zemlji. Nalaz vanzemaljske organske materije u planinama Južne Afrike izgleda da potvrđuje te teorije, prenosi site advocator.ca.

“Ovo je prvi put da smo pronašli stvarne dokaze za vanzemaljski ugljenik u zemaljskim stenama”, kaže Frances Vestal, astrobiolog iz CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj.

U Josefsdal Chert, vulkanskom ležištu u regionu planine Makhonjwa, istraživači su otkrili plitki sloj stijena koji je pokazivao neke abnormalne karakteristike, prenosi Tanjug.

Među njima, postojale su dvije vrste nerastvorne vanzemaljske organske materije, što bi bila i najstarija organska materija vanzemaljskog porijekla koja je pronađena na Zemlji.

Osim toga, na nekim stijenama su pronađene nanočestice nikla, hroma i gvožđa, nešto što nije uobičajeno među stijenama koje su nastale na Zemlji. Ova činjenica takođe sugeriše da se pomenuti sloj kamenja pojavio zahvaljujući sudarima sa svemirskim stenama koje dolaze iz dubokog svemira, objasnio je Didier Gurije, vodeći autor studije, istraživač iz PSL Research University.

U zaključku, naučnici su iznijeli teoriju da je vanzemaljska organska materija padala na zemlju sa mikrometeoritima koji su se miješali u atmosferi s vulkanskim pepelom, a zatim su zarobljeni u vulkanskim stijenama planine Makhonjwa u Južnoj Africi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje