Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švicarski naučnici otkrili novo moćno oružje protiv superbakterija: Virus koji ih ubija dok spavaju

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili virus koji otključava uspavane bakterije, otvarajući put antibioticima da ih unište.

Nakon šest godina istraživanja, naučnici sa Univerziteta u Baselu i ETH Zurich u Švicarskoj, identificirali su potencijalno revolucionarno oružje u borbi protiv superbakterija: viruse koji mogu ciljati i eliminirati uspavane bakterije.

Bakterije ulaze u stanje mirovanja tokom nedostatka hranjivih tvari ili stresa, štiteći se od vanjskih prijetnji poput virusa i antibiotika. Uprkos brojnim pokušajima, pronalaženje bakteriofaga koji može napasti uspavane bakterije do sada je znanstvenicima bilo nedostižno.

Mikrobiolog Alexander Harms vjerovao u postojanje takvih bakteriofaga. Međutim, s obzirom na ogroman broj bakteriofaga, uvijek sam bio uvjeren da je evolucija morala proizvesti neke koji se mogu probiti u uspavane bakterije, pojasnio je.

Harms i njegov tim otkrili su novi bakteriofag nazvan Paride na raspadajućem biljnom materijalu na jednom švicarskom groblju. Paride je pokazao učinkovitost protiv uobičajene bakterije Pseudomonas aeruginosa, poznate po uzročniku teških respiratornih bolesti, naročito u bolničkim uslovima. Kombinacija Paridea s antibiotikom meropenemom rezultirala je izvanrednom eliminacijom P. aeruginosa od 99 posto u laboratorijskim testovima. Kombinacija se također pokazala učinkovitom u pokusima na miševima, naglašavajući njezin potencijalni klinički značaj. Istraživanja vezana za otkriće objavljena je u časopisu Nature Communications.

To pokazuje da naše otkriće nije samo laboratorijski artefakt, već bi moglo biti i klinički relevantno, ističe mikrobiologinja Enea Maffei. Sinergija između faga i antibiotika sugerira obećavajuću strategiju za borbu protiv bakterija otpornih na lijekove, naročito kada su u zaštitnom stanju mirovanja. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,