Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Umjetna inteligencija bi mogla dovesti do izumiranja

Preuzmite sliku

Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva, upozoravaju stručnjaci – uključujući čelnike OpenAI-ja i Google Deepminda.

Deseci su podržali izjavu objavljenu na web stranici Centra za sigurnost umjetne inteligencije.

“Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat”, stoji u saopštenju.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT-makera OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda i Dario Amodei iz Anthropica, svi su podržali izjavu.

Dr. Geoffrey Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od super-inteligentne umjetne inteligencije, također je podržao poziv, kao i Yoshua Bengio, profesor informatike na Sveučilištu u Montrealu.

Dr. Hinton, prof. Bengio i profesor Yann LeCunn s NYU-a često se opisuju kao “kumovi umjetne inteligencije” zbog svog revolucionarnog rada na tom području – za koji su zajedno osvojili nagradu Turing 2018., koja se dodjeljuje za izniman doprinos u kompjuterskoj nauci.

Ali profesor LeCunn, koji također radi u Meti, rekao je da su ova apokaliptična upozorenja prenapuhana.

Mnogi drugi stručnjaci na sličan način vjeruju da su strahovi da će umjetna inteligencija izbrisati čovječanstvo nerealni i da odvraćaju pažnju od pitanja kao što je pristranost u sistemima koji već predstavljaju problem.

Arvind Narayanan, informatički naučnik sa Sveučilišta Princeton, ranije je rekao za BBC da su scenariji katastrofe poput naučno-fantastičnih nerealni.

“Trenutni AI nije ni blizu dovoljno sposoban da se ti rizici materijaliziraju. Kao rezultat toga, odvlači pozornost od kratkoročne štete od umjetne inteligencije”.

Zahtijevana pauza

Medijsko izvještavanje o navodnoj “egzistencijalnoj” prijetnji umjetne inteligencije pokrenulo je lavinu od maja 2023. kada su stručnjaci, uključujući šefa Tesle Elona Muska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje razvoja sljedeće generacije tehnologije umjetne inteligencije.

U tom se pismu pitalo trebamo li “razviti neljudske umove koji bi nas na kraju mogli nadmašiti, nadmudriti, zastarjeti i zamijeniti”.

Nasuprot tome, nova kampanja ima vrlo kratku izjavu, osmišljenu da “otvori raspravu”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje