Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stigla je aplikacija koja prepoznaje zbog čega beba plače

Preuzmite sliku

Jedna neuropsihološkinja je razvila aplikaciju uz pomoć koje može, kako tvrdi, može da se identifikuje zbog čega beba plače.

Svaki put kada dijete zaplače, roditelji nagađaju o čemu se radi – da li je gladna, da li joj je mokra pelena, da li je nešto boli, raste zub… Ali, tome je možda kraj.

Naime, neuropsihološkinja iz Kalifornije Arijana Anderson, i sama majka četvoro djece, osmislila je aplikaciju za mobilni telefon koja tumači plač.

“Kad sam dobila treće dijete, shvatila sam da je njen plač sličan plaču prethodno dvoje i mogla sam da prepoznam šta joj treba na osnovu toga kako zvuči njen plač”, kaže ova doktorka.

Upotreba aplikacije Chatter Baby je jednostavna – telefon držite blizu bebe da “sasluša” plač vašeg djeteta i da ponudi rješenje. Za sada program nudi samo tri razloga – glad, nervozu i bol, ali programeri navode da je krajnji cilj da aplikacija nauči da prepoznaje više emocija.

“Učite Chatter Baby o svojoj bebi, možete da idete po listi i da označite neke od razloga – nadutost, strah, razdvajanje od roditelja, dosadu, bol”, kaže Anderson.

Aplikacija je veoma korisna za osobe sa oštećenim sluhom.

Andreson tvrdi da se struktura plača razlikuje od zemlje do zemlje. Sljedeći korak je da se napravi dovoljno velika baza podataka plača i zvukova koje bebe prave, kako bi roditelji širom svijeta mogli da je koriste. (Glas Amerike)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,