Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stalno provjeravate notifikacije na mobitelu? Evo šta vam može pomoći

Preuzmite sliku

S porastom broja društvenih mreža i uređaja koji se bore za našu pažnju, sve veći broj ljudi traži načine da im se pomogne oduprijeti se porivu za neprekidnim provjeravanjem obavijesti i listanjem feedova.

Kao odgovor na to sve je popularniji trend povećanja produktivnosti nazvan redovnički način rada (Monk Mode). Ovaj pristup podrazumijeva posvećivanje samo jednom zadatku, bez tehničkih ili drugih smetnji. Izraz je postao viralan na TikToku, gdje video zapisi označeni s #monkmode sada imaju više od 77 miliona pregleda, u odnosu na 31 milion u maju. Aplikacije kao što je, na primjer, Freedom omogućavaju blokiranje određenih društvenih mreža i web odredišta ili potpuno isključivanje pristupa internetu.

Sami određujete trajanje blokade, u satima i minutama. Naknadno se možete predomisliti i skratiti je ili kucnuti dugme Locked Mode kako blokadu ne bi moglo poništiti ništa dok ne istekne vrijeme koje ste odredili.

Pogodna je za situacije u kojima morate biti dostupni putem telefona, ali ne želite da vas ometaju u radu. Među drugim sličnim aplikacijama ističu se ColdTurkey, FocusMe i Forest.

 • Nije lako okrenuti leđa društvenim mrežama

  Isključivanje s društvenih mreža i weba općenito nije lako jer njihovo korištenje s vremenom može stvoriti ovisnost, čak i kad je riječ o poslovnim aplikacijama kao što su e-pošta, Slack, Microsoft Teams i druge, piše BBC.

  Firme bi trebale uspostaviti smjernice oko očekivanog vremena odgovora na poruke ili e-poštu, kako bi se zaštitila ravnoteža između poslovnog i privatnog života ljudi, odnosno sačuvalo mentalno zdravlje zaposlenika. Aplikacija sada ima više od 2,5 miliona korisnika širom svijeta. Veliki skok tog broja zabilježili su tokom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti covid-19. Samo tokom 2020. godine broj preuzimanja je skočio za 50 posto, da bi godinu dana kasnije aplikacija dobila 500 hiljada novih korisnika. Društvene mreže koje su najviše blokirane navodno su Instagram, Facebook i Twitter.

  Ako se ne želite oslanjati na aplikacije za jačanje vašeg fokusa, možete im se probati othrvati malim promjenama u dnevnoj rutini, za početak. Zamijenite, na primjer, gledanje videa na YouTubeu nečim korisnijim. Svako napravite popis što je važno napraviti tokom dana, i umjesto beskonačnog skrolanja po Facebooku skinite nešto s te liste. Osnivač aplikacije Freedom Fred Stutzman ideju je dobio dok je bio na univerzitetu i shvatio da provodi previše vremena na Facebooku, a premalo na svojoj disertaciji, prenosi tportal.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,