Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta više zrači: Mobitel, utičnica ili rendgen?

Preuzmite sliku

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez tehnologije koja nas okružuje

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti život bez tehnologije koja nas okružuje. Svakodnevno se koristimo mobitelima, računarima i mnogim drugim, a ni ne znamo koliko zapravo ta tehnologija zrači i narušava naše zdravlje.

Korištenje mobitela samo 15 minuta dnevno za razgovor, to jest telefoniranje štetno je za zdravlje i povećava rizik oboljenja od raka mozga. Držanje mobitela blizu tijela općenito je štetno za zdravlje zbog velike količine radijacije. Zato je spavanje blizu mobitela izuzetno opasno i štetno.

No, veliki dio zračenja zapravo dolazi iz utičnice. Do radijacije iz utičnice dolazi zbog povezanosti utičnice s cjelokupnim mrežnim sistemom kuće. Čak i ako ništa nije spojeno u utičnicu, ona sama proizvodi velike količine radijacije koja je štetna za zdravlje. No, kada je u utičnicu spojen neki uređaj, zračenje je dvostruko jače nego dok je uređaj samostalan.

Rendgen je najčešća radiološka i zdravstvena pretraga koja se zapravo sastoji od samog zračenja. Ali rendgen sam po sebi ne zrači toliko koliko zrače druge radiološke pretrage. Zbog njegovog malog zračenja, sasvim je sigurno i nekoliko puta godišnje ići na rendgenski pregled, ako za to postoji medicinski razlog.

Iako se općenito smatra da mobiteli najviše zrače, zapravo su utičnice te koje imaju najveći nivo radijacije i najštetnije su za zdravlje. Kako biste smanjili zračenje utičnica, iskopčajte sve uređaje koje ne koristite i ugasite sve uređaje tokom noći. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,