Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Špijunira li neko vaše razgovore na WhatsAppu? Evo kako da provjerite

Preuzmite sliku

S porastom online prevara i napada, građani sve češće brinu o hakerima koji bi mogli pristupiti podacima koje imaju spremljene u raznim aplikacijama na mobilnim uređajima, no stručnjaci upozoravaju da su prijetnje obično puno bliže domu. S tim na umu pokrenuli su dijalog o pitanju znate li kako provjeriti špijunira li neko vaš WhatsApp račun.

Društvenim mrežama počeli su kružiti videi u kojima ljudi objašnjavaju kako su shvatili da njihovi parteri imaju pristup njihovom WhatsApp računu bez da su toga bili svjesni, piše Forbes.

Osoba može potajno klonirati vaš račun na svoj uređaj i pročitati svaku poruku koju primite ili pošaljete.

WhatsApp ima opciju “povezani uređaji” koja dozvoljava da poruke primate i šaljete s računara ili tableta koristeći aplikaciju. Moguće je WhatsApp povezati i s drugim mobitelom ukoliko na njemu već nije instalirana ta aplikacija. Dakle, ako neko ima pristup vašem mobitelu, ta osoba treba samo minutu ili dvije da pomoću skeniranja QR koda poveže vaš mobitel sa svojim uređajem i obriše obavijesti na vašem uređaju kako to ne biste znali.

Na sreću, jednako je lako i provjeriti špijunira li vas neko na ovaj način.

U WhatsAppu otiđete u postavke i odaberete opciju “povezani uređaji/linked devices”. Tamo će se pojaviti imena svih uređaja s kojima je vaš račun povezan, a ako na njemu pronađete uređaje koji vam nisu poznati, odmah se izlogirajte iz njih. Isto možete napraviti i s drugim aplikacijama za razmjenjivanje poruka.

Osim toga, WhatsApp uvodi i “zaključane razgovore” koji nude opciju postavljanja različitih lozinki koje služe kao dodatna sigurnosna provjera koja štiti razgovore u posebnoj mapi, ukoliko vam je ta opcija potrebna. Napominju i da WhatsApp ne sinkronizira cijelu historiju razgovora kada se spoji s novim uređajem, a broj prenesenih poruka ovisi o raznim čimbenicima poput vrste uređaja, dostupne memorije, internetske veze…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje