Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Smijenjen “neiskreni” direktor i suosnivač kompanije OpenAI

Preuzmite sliku

Odbor američke kompanije OpenAI, koja je kreirala sistem vještačke inteligencije ChatGPT, saopštio je da je smijenio suosnivača kompanije i izvršnog direktora Sema Altmana nakon što je, kako se navodi, otkrio da nije bio iskren u komunikaciji sa odborom.

Upravni odbor više nema povjerenja u sposobnost Altmana da nastavi da vodi OpenAI jer je ometao, kako se navodi, sposobnost odbora da obavlja svoje dužnosti, ističe se u saopštenju kompanije.

Glavna tehnološka direktorka OpenAI Mira Murati odmah će preuzeti dužnost privremenog izvršnog direktora, navela je kompanija, prenio je AP.

  • Kako se ističe, predsjednik odbora i predsjednik OpenAI Greg Brokman povući će se sa mjesta predsjednika odbora, ali će imati i dalje ulogu u kompaniji. U saopštenju nije dato objašnjenje za tu promjenu.

    Altman je pomogao da se OpenAI pokrene kao neprofitna istraživačka laboratorija 2015. godine, a tokom ove godine je bio u centru globalne pažnje kao lice OpenAI nakon što je ChatGPT postao popularan u javnosti.

    Altman je u četvrtak učestvovao na samitu izvršnih direktora na konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, gde je sedište OpenAI.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,