Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ruskoj vojsci stiže ‘Armata’, najpametniji tenk na svijetu

Preuzmite sliku

Krajem ove ili početkom iduće godine ruska vojska će dobiti tenk nove generacije T-14 “armata”

T-14 eksperti smatraju čudom vojne tehnologije i najpametnijim tenkom na svijetu. Novi ruski supertenk je nadmoćniji od svih tenkova kojima raspolažu snage NATO saveza, tvrde ruski eksperti, prenosi B92.

Ruski zvaničnici nisu naveli koliko će tenkova biti isporučeno, ali se ranije pominjalo da je ugovor potpisan na sto, a da će “Uralvagonzavod” do 2025. godine proizvesti 2.300 takvih tenkova.

T-14 je napravljen je po univerzalnoj guseničnoj platformi “Armata” i prvi je tenk sa izolovanom oklopnom kapsulom za posadu od tri osobe, sa kupolom na daljinsko upravljanje i sa automatskim mehanizmom za punjenje, što povećava nivo zaštićenosti vojnika i efikasnost otvaranja vatre.

Prednosti “Armate”

Glavne prednosti ruskog supertenka su njegova masa, kalibar osnovnog oruđa, snaga motora i oklop, prenosi Sputnjik.

“‘Armata’ se poprilično razlikuje od većine savremenih tenkova. Prvi je tenk sa izolovanom blindiranom kapsulom, a borbeni odjeljak gde se nalazi top je bez posade, pa oruđe radi automatski, zbog čega je taj dio kompaktniji. Uzimajući u obzir sve njegove karakteristike, može se reći da je ovaj tenk po svojim mogućnostima zaista bolji od ogromne većine stranih tenkova, a možda i gotovo svih”, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Tenk je prvi put prikazan na Paradi pobjede na Crvenom trgu u Moskvi 2015. godine, a ima veliku mobilnost i vatrenu moć.

Dužina “Armate” je 10,8 metara, širina 3,5 metra, visina 3,3 metra, a težak je 48 tona. Motor koji pokreće tenk ima takve karakteristike koje mu obezbjeđuju da razvije brzinu i do 90 kilometara na sat. Kapacitet rezervoara je dovoljan da tenk sa jednim punjenjem pređe daljinu od 500 kilometara.

Među najskupljim tenkovima na svijetu

Konstruktori navode da su poseban akcenat stavili na ergonomiju, tako da se čak i vrlo visoki vojnici u njemu osjećaju udobno, a takođe kažu i da je tenk prijatan i lak za vožnju, kao savremen terenski automobil.

Nedavno je objavljeno i da će “Armata” biti prvi ruski tenk sa toaletom, što je bitno za duge borbene misije, a obezbjeđen je vodom i hranom.

Zvanična cijena nije objavljena, ali vojni eksperti predviđaju da bi nakon probne eksploatacije “Armata” mogla da pojeftini i da se približi cijeni ruskog tenka T-90, koji košta oko 3,5 miliona dolara, dok cijena jednog američkog tenka “Abrams” premašuje šest miliona.

Stručnjaci napominju da nijedan ruski tenk nikada nije bio skuplji od “Abramsa”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,