Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta istraga protiv TikToka: Postoji li “efekat zečije rupe”?

Preuzmite sliku

Komisija istražuje da li algoritmi TikToka stvaraju zavisnost, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv TikToka zbog navodnog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti djece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži i to na osnovu Zakona o digitalnim uslugama (DSA), navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Komisija istražuje da li algoritmi TikToka stvaraju zavisnost ili takozvani “efekt zečje rupe”, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu, prenio je portal Index.hr.

Komisija istražuje i pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti maloljetnika. DSA zahtjeva da platforme upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog stanja i prava djece. Zakonom se također zabranjuje korištenje podataka maloljetnika da bi im bile prikazivane ciljane reklame.

Ako se pokaže da je TikTok zaista prekršio ta pravila, prijeti mu kazna do šest posto od godišnjih prihoda, napominje agencija DPA.

Zaštita maloljetnika je prioritet za sprovođenje evropskog Zakona o digitalnim uslugama. Evropska unija je prethodno na osnovu DSA pokrenula postupak i protiv društvene mreže X. (Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje