Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte fotografiju masivne zvijezde koja se sprema postati supernova

Preuzmite sliku

Nova slika koju je napravio NASA-in svemirski teleskop James Web prikazuje masivnu zvijezdu koja je u svojoj treminalnoj fazi života i koja se sprema eksplodirati u spektakularnoj supernovi.

NASA-in svemirski teleskop James Webb (JWST) snimio je nevjerojatnu sliku masivne zvijezde koja se sprema postati supernova i koja je udaljena 15.000 svjetlosnih godina od Zemlje

Riječ je o zvijezdi koja se naziva Wolf-Rayet 124 (WR 124) i koja je počela odbacivati svoje vanjske slojeve prije nego što će eksplodirati u još spektakularnijoj supernovi.

Zvijezda WR 124 oko 30 puta masivnija je od našeg Sunca. Kada ogromnim zvijezdama poput nje ponestane vodika za sagorijevanje u jezgri, umjesto toga počnu spajati teže elemente, a ta fuzija zauzvrat stvara snažne udare energije, ispuhujući nalete vjetra brzinom od milion kilometara na sat.

Već je izgubila ogroman dio svoje mase

Ti snažni vjetrovi skidaju vanjske slojeve zvijezde, što rezultira ogromnim oblakom prašine i plina poput onoga koji se može vidjeti na najnovijoj slici JWST-a. Naučnici su izračunali da je zvijezda WR 124 već izgubila masu istovjetnu onoj 10 puta većoj od našeg Sunca.

Jednom kad takva zvijezda ostane bez teških elemenata koje može spojiti, dolazi do njezine eksplozije. Faza životnog vijeka masivne zvijezde u kojoj ona spaja teške elemente relativno je kratka i traje najviše nekoliko miliona godina.

Važni detalji

Međutim, prašina koju zvijezda proizvodi tokom tog vremena mogla bi biti kosmički važna. Detalji u promatranjima JWST-a trebali bi pomoći astronomima da shvate kako se ta prašina tačno ponaša i jesu li zrnca prašine dovoljno velika i obilna da prežive nadolazeću supernovu.

Naučnici zapravo smatraju da u svemiru ima puno više prašine nego što to trenutne najbolje naučne teorije mogu objasniti, s obzirom na to da takva prašina predstavlja osnovne građevne jedinice svemira. Spomenuti detalji u promatranjima mogli bi biti važni jer ta prašina igra važnu ulogu u evoluciji svemira i rezultati posmatranja mogu nam pomoći u shvaćanju odakle dolazi sva ta dodatna prašina. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,