Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj fascinantni video otkriva kako bi bilo letjeti iznad Marsa (VIDEO)

Preuzmite sliku

Snimka finskog filmaša najbliže je što trenutno možemo doći pravom letu iznad Marsa. Tri mjeseca je ručno spajao i bojio fotografije koje je iznad Marsa snimio NASA-in orbiter.

Dok SpaceX planira povesti svemirske turiste na let oko Mjeseca, finski filmaš napravio je fascinantni video koji nam je otkrio kako bi izgledalo slično razgledavanje Marsa. Jan Fröjdman čak tri mjeseca je spajao topografske podatke i fotografije koje je snimila HiRISE kamera koja se nalazi na letjelici u orbiti oko Marsa. Ručno je dodavao boje na crno-bijele fotografije, a video je obogatio raznim zvučnim efektima.

– Ovo nije naučni video. Kao entuzijast, htio sam vizualizirati planet na svoj način – opisao je Fjördman svoju snimku. Kaže kako uz ovaj njegov rad imate osjećaj da letite iznad površine Marsa i gledate neke zanimljive karakteristike.

– Mars je pun prekrasnih krajolika. Htio bih vidjeti fotografije koje bi snimio neki pejzažni fotograf, posebno u polarnim područjima. Ali, mislim da to neće biti moguće za mog života – rekao je filmaš. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,