Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi bizarni TikTok trend: Bolničari snimaju svoje reakcije nakon što im umre pacijent

Preuzmite sliku

Društvene mreže glavni su izvor brojnih bizarnih stvari koje se ranije, možda i kada bi nam pale na pamet, ne bismo usudili uraditi. Danas, stvari su se promijenile, a ono što je nekada bila sramota, postalo je moderno.

Posljednji trend koji vlada na TikToku obuhvata zdravstvene radnike koji snimaju sami sebe nakon što im umre pacijent.

Liječnici, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici koriste ovu aplikaciju kako bi pokazali svoju reakciju nakon smrti pacijenta. Snimci uglavnom prikazuju vidno uznemirene osobe dok plaču, nervozno šetaju po hodniku ili utučeni šute.

Na nekim od zapisa tu je i popratni tekst u kojem je objašnjeno šta se dogodilo njihovom pacijentu.

Nakon što je izgubila pacijenta, jedna diplomirana medicinska sestra izjavila je kako “nikad ne postaje lakše”, dok je jedan veterinar rekao: “Volim ono što radim i ne bih izabrao drugu profesiju, ali ovo polje ima jednu od najviših stopa suicida i svi smo svakodnevno preplavljeni”.

Iako se ne može poreći da je rad u zdravstvu nevjerojatno težak i da se naročito održava na mentalno zdravlje, ovakvo što izazvalo je oštre kritike na Twitteru.

@halesimpson This is why I nurse #nurse #fyp #nursesoftiktok ♬ Surrender – Natalie Taylor

Između ostalog, TikTok proglasili su “najkancerogenijom aplikacijom ikad”, ali i istakli kako “ovakvi liječnici misle da je njihov život film”.

“Pacijenti umiru i prva stvar koju medicinske sestre na TikToku naprave jeste pronađu neko mjesto u bolnici gdje mogu postaviti svoj telefon, odaberu muziku koja odgovara raspoloženju i snimaju sebe kako ‘tuguju’ s korisnim opisima za gledatelje”, napisao je jedan korisnik uz video sa TikToka koji je prikupio preko 13 miliona pregleda.”Kada ste emocionalno uznemireni zbog gubitka pacijenta (s pravom), i onda skrenete pozornost na sebe kako bi drugi mogli vidjeti da ste uznemireni, tada se više ne radi o osobi koja je umrla, nego o vama samima. To se zove narcizam”, još jedan je od komentara.

Prilično burne reakcije na mrežama natjerale su neke od korisnika da se deaktiviraju sa ove mreže ili isključe opciju za komentarisanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,