Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Musk tužio tvorca ChatGPT-ja zbog ‘izdaje’

Preuzmite sliku

Elon Musk podnio je tužbu protiv OpenAI-ja i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana zbog “izdaje”.

Musk tvrdi da se kompanija, udruživši se s Microsoftom za 13 milijardi dolara, odvojila od svoje izvorne, neprofitne misije da će umjetnu inteligenciju izgraditi za dobrobit čovječanstva, piše Financial Times.

– OpenAI se transformisao u de facto zatvorenu podružnicu najveće tehnološke firme na svijetu: Microsofta – napisali su Muskovi advokati u podnesku koji je u četvrtak predan sudu u San Franciscu.

U njegovoj tužbi podnesenoj jučer na sudu u Kaliforniji, navodi se da su ta firma i njezino partnerstvo s Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI-ja, što predstavlja kršenje ugovora. Musk traži suđenje pred porotom te da firma, Altman i suosnivač Greg Brockman, vrate zaradu koju su ostvarili poslovanjem.

Dodali su kako je cilj usavršavanja umjetne inteligencije povećanje profita Microsofta, a ne dobrobit čovječanstva. OpenAI je odbio komentarisati optužbe

Elon Musk je 2015. bio jedan od suosnivača OpenAI-ja koji je počeo kao neprofitna organizacija posvećena sigurnoj izgradnji umjetne inteligencije. Musk ga je napustio tri godine kasnije, malo prije nego je što je startup osnovao profitnu podružnicu, kroz koju je Microsoft uložio oko 13 milijardi dolara.

Microsoftov predsjednik Brad Smith rekao je ovaj tjedan da su firme “vrlo važni partneri”, ali da “Microsoft ne kontroliše OpenAI”.

I drugi veliki tehnološki rivali, poput Googlea i Amazona, ulažu velika sredstva u razvoj umjetne inteligencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,