Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Musk predstavlja svoj model vještačke inteligencije

Preuzmite sliku

Startup kompanija američkom milijardera za vještačku inteligenciju ‘xAi’ predstavit će svoj prvi AI model ‘odabranoj grupi’ ljudi.

Američki milijarder Elon Musk najavio je da će njegova startup kompanija za vještačku inteligenciju (AI) “xAI” u subotu predstaviti svoj prvi AI model “odabranoj grupi” ljudi.

Startup s AI-jem, koji je Musk najavio u julu, ima za cilj da “razumije pravu prirodu univerzuma”, navodi se na web stranici kompanije, prenosi Forbes.

Tim kompanije ”xAI” od 12 članova, koje predvodi Musk, čine vrhunski istraživači angažirani iz visokoprofilnih AI laboratorija, kao što su Google DeepMind, OpenAI i Microsoft.

Musk želi izgraditi kompaniju koja bi bila konkurentna liderima u industriji, kao što su DeepMind i OpenAI stvaranjem alternative ChatGPT-u.

Poziv na oprez i potencijalni rizici

Američki preduzetnik je već dugo zainteresiran za AI i godinama otvoreno govori o potrebi upravljanja rizicima koje predstavlja nova tehnologija.

Bio je suosnivač kompanije OpenAI, kreatora ChatGPT-a, kada je startup pokrenut 2015. godine, tvrdeći da je on razlog zašto kompanija postoji danas.

Musk se povukao iz kompanije 2018. godine, navodno nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja i javno ju je kritizirao zbog toga što je dala prednost profitu u odnosu na sigurnost.

On je jedan od lidera u oblasti visoke tehnologije koji pozivaju na oprez u pogledu potencijalnih rizika koje AI predstavlja za čovječanstvo.

Kako piše Forbes, Musk želi razviti vještačku opću inteligenciju (AGI), oblik inteligencije koji opisuje vrstu širokih kapaciteta za učenje i rad koje ljudi imaju, a ne ograničenije vrste inteligencije sa specifičnim zadacima, kao što je program za igranje šaha ili algoritam za prepoznavanje lica.

‘Možete imati posao ako ga želite’

Tokom dvodnevne konferencije o rizicima AI-ja, koja je ove sedmice održana u Velikoj Britaniji, Musk je rekao da će AI biti “najrazornija sila u historiji”, iako je zaključio da će na kraju “biti sila u pozitivnom smislu”.

Naveo je da će tehnologija eliminirati potrebu za radom.

“Možete imati posao ako ga želite”, kazao je Musk i upozorio da bi trebao da postoatji “prekidač za isključivanje”, kao zaštita u slučaju da stvari pođu po zlu i AI “ne bude prijateljski nastrojen”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje