Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mnogi se žale na novu verziju Google Maps: “Ne vidim kuda treba da idem”

Preuzmite sliku

Korisnici Google Maps aplikacije nisu oduševljeni novim izborom boja.

Google je u oktobru najavio da će u Google Maps aplikaciju donijeti neke promjene, a jedna od njih je i nova paleta boja, koja je sada stigla do svih korisnika. Međutim, sudeći po žalbama korisnika, mnogi nisu oduševljeni novim rješenjem.

Ukoliko ste prethodnih dana koristili Google Maps, sigurno ste primjetili da glavne saobraćajnice više nisu obilježene žutom bojom, već sivom, kao i da ostali putevi više nisu bijeli, već svjetlo sivi – slično Apple Mapama.

Boja vode je svjetlija nego prije, dobili smo i nove nijanse zelene za obilježavanje polja i šuma, a ni rute pri navigaciji više ne izgledaju isto. Glavna ruta je sada tamno plave boje, a alternativna ruta više nije siva, već svjetlo plava.

  • U suštini, dizajn aplikacije nije drastično izmjenjen, ali utisci korisnika na društvenim mrežama i forumima nisu baš pozitivni.

    Najveće žalbe korisnika se odnose na razlike u bojama glavne i alternativne rute, ali i na razliku u boji rute u odnosu na saobraćajnicu. U oba slučaja, korisnici tvrde da su nove boje previše slične, odnosno da se ne razlikuju dovoljno kada se “baci kratak pogled”, kada se posmatra sa distance, kao ni kada se javi odsjaj.

    “Ne vidim kuda treba da idem, jedva prepoznajem razliku između glavne i alternativne rute, pogotovo kada je sunčano”, kaže jedan korisnik Reddit-a. “Koristio sam nove mape na nedavnom putovanju. Tri puta sam pogrešno skrenuo. Ko je birao ove boje? Nepotrebno su dirali ono što nije bilo pokvareno”, kaže drugi. (smartlife.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,